— Dette er veldig stort. Det er et vannvittig press både mentalt og fysisk. Det er som en fødsel hvor man skal gjennomføre og prestere på to timer, sier Camilla Dversnes, som driver Camillas Blomsterdesign i Kristiansand.

I helga konkurrerte 28 lærlinger og fagfolk i Norgesmesterskapet i blomsterdekorering. Dversnes har vært i NM-finalen ti ganger tidligere, og vant i 1998. Likevel henger hun årets sølvmedalje helt oppe med gullet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Holdt koken

I finalen skulle deltakerne lage en lykt inspirert av Aurora Borelis, den himmelske danserinne. Foto: Privat

— Det å klare å holde seg i teten så lenge, og få medalje, holder jeg høyt. Jeg er stolt av at jeg klarte å holde nervene under kontroll og holde helt ut til pallplass, sier hun.Norgesmesterskapet i blomsterdekorering arrangeres hvert år av Norsk Blomsterhandlerforbund i samarbeid med Interflora Norge.

Konkurransen i Tromsø var tredelt. Først en forberedt oppgave og en overraskelsesoppgave som ga de sju beste finaleplass. I finalen skulle deltakerne lage en lykt inspirert av Aurora Borelis, den himmelske danserinne. En intens økt, tidligere beskrevet som en totimers fødsel. Men for å komme dit, måtte altså Dversnes lage en botanisk skulptur, inspirert av lyset i nord, som hun startet med for fem måneder siden.

Les også:

Inspirasjon i skogen

— Det har vært veldig mange timer med tankevirksomhet. Jeg måtte først sette meg ned og skape en idè ut fra det som krevdes. Jeg diskuterte med andre, gikk turer i skogen for å klarne hodet, og har hatt mange ulike tegninger til løsninger, forklarer hun.

I helga ga fem måneder med arbeid grunnlag for sølvmedaljen, i tøff konkurranse.

— Det er sterkt av Camilla, som har drevet med dette i mange år, og alltid ligget høyt oppe. Det er veldig høy konkurranse i Norge, vi har regjerende verdensmester, og flere europamestere, sier Jørn Inge Løssfelt, fagsjef i Interflora Norge.

Camilla Dversnes (t.h.) med sølvet. Vinneren ble Tommy Eide fra Herøy. Bronsen gikk til Elisabeth Pålsson. Foto: Privat

Medaljens forside

Han mener sølvmedaljen er en døråpner for Camilla Dversnes.

— Hun blir anerkjent i bransjen. Hun får også veldig mye igjen for det i hverdagen. Mange vil jobbe hos henne. Det blir en god sirkel, de flinke vil være hos de gode lærermesterne, sier Løssfelt.

Dversnes selv ser på det som en bekreftelse på at hun fremdeles holder høyt nivå, samtidig som det gir flere muligheter.

— Det gjør at jeg får flere oppdrag, og får holde flere foredrag. Det er også viktig at jentene i butikken får en god lærermester, sier Dversnes.

Avhengig

- Hva får det å si for kundene dine?

— Det vi gjør i et NM er det som utvikler faget vårt og gjør oss til gode hverdagshåndverkere. Vi overfører andre kunstarter i botanisk materiale, får nye ideer og skaper nye trender. Det er viktig at vi viser at vi utvikler oss. Folk er avhengig av blomster i alle livets faser, sier hun.

Tirsdag kveld skal sølvet feires.

— I kveld skal vi feire hjemme hos meg. Man kjenner at man er utladet etter noe slikt, men snart må vi begynne å planlegge jula.