PATRIOTER: Aldri før har butikksjef Kari Nordal (t.v.) og Solveig Heldal ved Bok og media Lillesand hørt så mange lokale kunder si at de prøver å handle det de kan i byens butikker. -Folk ønsker virkelig å handle lokalt, sier Nordal. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
JULEPYNTET: Mange mener den fine pyntingen av byen har en del av æren for nok en god julehandel. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: — Vi har aldri før hatt så mange innom som har kommentert at de handler så mye de kan i Lillesand. Folk ønsker virkelig å handle i byen, sier butikksjef Kari Nordal hos Bok og Media Lillesand.

Hun og kollega Solveig Heldal oppdaget under julehandelen en positiv lokalpatriotisme de ikke kan huske fra tidligere.

— Vi har hørt det flere ganger hver dag i desember. Alle vil at byen skal klare seg. Og folk er så lei av senteret, men det kan vel ikke du skrive, at selv om det snør og er dårlig vær, så synes de det er så fint her i byen at de heller vil handle her. Så julekomiteen fortjener skryt, sier Heldal.

Lojale

Bokhandlerne er ikke de eneste som mener lillesanderne er flinke til å gjøre unna julehandelen lokalt.

— Jeg føler folk er veldig lojale. Jeg synes de er flinke til å bruke butikkene hele året, sier Jannicke Ludviksen, eier av barnetøybutikken Hermine.

Bortsett fra de to siste lørdagene, kom hun i mål med budsjettet, og er fornøyd.

— Jeg ville si det var kjedelig å drive butikk hvis det bare var handel i juli og i jula, mener Ludviksen.

Positive

Hos To Fruer er Gunn Beate Nyberg og Conny Pedersen midt i varetellingen.— Folk sier de prøver å handle det de kan her i byen. Men alle handler jo litt på sørlandssenteret, sånn er det jo bare, sier Pedersen.

Damene har drevet butikk i Lillesand siden desember 2009. Status for julehandelen i 2012 ser ut til å være noenlunde som året før.

— En kan ikke tenke at en skal stige for hvert år. Det må jo stagnere på et punkt. Vi er veldig positive, altså! sier Conny Pedersen.

Bra

Alle butikkeierne Fædrelandsvennen har pratet med er fornøyde med årets julehandel. Den har vært like bra som fjoråret, eller bedre.

— Prosentene er ikke noe å skrive om i avisa, men det har vært en bra økning for vår del, sier Ove Cornelius Olsen, eier av Ole Olsen Jernvare.

— Vi har bra oppslutning fra lokale kunder. Men det er mange nye fjes også, og det er hyggelig, sier Olsen.

Mange mener satsingen på å pynte byen til jul har stor betydning. De to siste lørdagene i desember skremte imidlertid snøværet bort både gjester og hester.

Uvær

— Vi måtte avlyse ponniridingen og hest og kjerre de to siste lørdagene. Hester er dyr, og de blir skremte av brøytebiler og høye brøytekanter. Jeg tror vi er sårbare i desember når vi er en by uten tak. Men det har vært veldig mange positive kommentarer om at byen er koselig, sier leder for julekomiteen, Trine Wilhelmine Rønnevig.

Julekomiteen hadde ansvar for pynting og arrangementer i sentrum i desember. Neste uke skal innsatsen evalueres.

— Jeg la vel inn en litt rå bestilling for juleværet. Men med brodder, ull, god lue og hansker, da kommer du skikkelig langt, sier komitélederen.

Hun håper på bedre hell med været i dette året.

— Det var mange helgearrangementer i 2012 som måtte lide under dårlig vær. Men nå er det 2013, nå flytter vi det dårlige været til midt i uka! sier Rønnevig.