VENNESLA: Bakgrunnen er en holme i Eikelandsvatnet som politikerne mener ikke skal bli skilt ut som fritidseiendom, men tilhøre et gårdsbruk. Det vedtaket har fylkesmannen overprøvd.

— Det er overraskende at de overprøver lokaldemokratiet på denne måten. Ansvaret i slike saker er delegert til kommunen, og da er det rart at de overprøver vårt vedtak, sier Eivind Drivenes (Sp).

Eier av holmen er den tidligere jordskiftedommeren Arne Christiansen. Holmen har selvstendig gårds- og bruksnummer, men tilhører et småbruk som ikke er i drift. Christiansen ville skille ut holmen og beholde denne. Dermed kan han selge selve småbruket

Indrefilet

Men i Vennesla mener et flertall av lokalpolitikerne at det er feil å skille ut deler av et småbruk på denne måten. De mener det gjør bruket mindre attraktivt og mindre lønnsomt for aktuelle kjøpere.

— Jeg har stor forståelse for at de som selger en slik eiendom vil beholde deler av den. Men vi er opptatt av at det er lys i husene og at brukene blir drevet. Derfor skal det også være mulig å ha en inntjening på dem, sier Solveig Robstad (Ap), leder i bygg- og miljøutvalget i Vennesla kommune.

Hun mener fylkesmannen nå åpner for at folk som skal selge landsbrukseiendom, kan ta vare på de beste områdene og selge resten.

— Selv om vi har vært strenge i slike saker, er vi ikke stalinistiske. Men når det som blir skilt ut er større arealer og det dreier seg om indrefileten i et område, er vi restriktive på å gi tillatelse, sier Solveig Robstad.

Hun er redd kommunen nå må legge om hele sin politikk.

Brukte skjønn

Et flertall av politikerne i bygg- og miljøutvalget mener at holmen kan gi inntekter til en framtidig eier av småbruket den er en del av. De mener at inntektene kan være på opptil 20.000 i året, og at det derfor blir feil å skille den ut.

— Det som skjer her, er at fylkesmannen overprøver skjønnet som både administrasjonen og lokalpolitikerne har brukt, sier Robstad.

I tillegg til at politikerne sier nei til å dele opp eiendommer av hensyn til bosetting, mener administrasjonen at jordloven setter et forbud mot å stykke opp jordbrukseiendommer på denne måten.

Unntaket er når det er store samfunnsinteresser taler for det, eller når det ikke vil ha negative konsekvenser for avkastningen.

Uenige

Det er her fylkesmannen mener Vennesla kommune har gjort feil. Ifølge vedtaket fra fylkesmannen, kan nemlig holmen skilles ut uten at det blir dårligere avkastning fra eiendommen.

Fylkesmannen skriver at kommunen selv har påpekt at det ikke er drivverdig skog på holmen. I tillegg er de uenige i at det er noe særlig inntekter innen utleie, siden hytta på øya ikke er bygd for utleie og ikke ligger i et område med utleiehytter.

— Hytta har ikke vært leid ut, og dette er ikke et område med utleievirksomhet. Da mener vi at det ikke er hjemmel for å avslå en søknad, sier landbruksdirektør Dag Petter Sødal.

Han ser på saken som et unntak og avviser at fylkesmannen har lagt seg på en ny linje.

— Vi har normalt et godt samarbeid med Vennesla, og setter pris på at de er konsekvente. Men i dette tilfellet kom vi altså til at de manglet lovhjemmel for sitt vedtak.