— Når disse turene startet, så var det fordi nynazismen var i fremmarsj, og skolen dekket utgiftene slik at elevene kunne dra. Nå ser vi den samme utviklingen rundt om i Europa, samtidig som skolene ikke lenger kan gi elevene fri til få dra med egne innsamlede midler. Det forstår vi ikke, sier John Helge Austgulen, FAU-leder på Skarpengland skole.

Tradisjon

På Skarpengland er det en sterk tradisjon at syvendeklassingene arrangerer 17. mai-feiringen, og at de innsamlede pengene går til Polen-tur tre år senere.

Men med Vennesla-politikernes vedtak om at turene ikke lenger skal kunne gjennomføres med permisjon fra skolen, som er et nytt krav fra Fylkesmannen i Vest-Agder for å verne om gratisprinsippet, tror ikke foreldrene at Polen-turene vil fortsette særlig lenge.

— Da blir det vanskeligere å drive dugnad på 17. mai. I høstferien går prisene opp, og folk skal reise vekk og gjøre andre ting, sier John Helge Austgulen.

Politikerne har nemlig lansert høstferien som en alternativ reiseuke, men foreldrene frykter da at turen vil miste legitimitet, og bli vanskelig å gjennomføre rent praktisk.— At skolen er med og bifaller turen understreker viktigheten av den, og melder de seg helt ut gir det en dårlig signaleffekt, mener far Kjell Iveland.

Ifølge Helga Arntzen, grunnlegger av Aktive Fredsreiser og Hvite Busser til Auschwitz, har organisasjonen i år 14.706 reisende, fordelt utover 274 turer. Av disse gjennomføres 109 turer i ferien på grunn av at skolen forbyr turene.

— Det er ikke et fullgodt alternativ. Uten skolen i ryggen får ikke elevene for- og etterarbeid inn i undervisningen, sier hun.

Opprørt

Saken har opprørt foreldre og elever i Vennesla, for på Skarpengland som på andre skoler, er turene foreldrearrangert og finansiert av dugnadsarbeid.

Klassen på 21 elever samlet inn knappe 85.000 kroner, som havner i felleskassa slik at alle skal få reise.

Dette ønsker folk å få til

— Turen finansieres av organisert dugnad, nettopp for også å kunne inkludere de som ikke har så mye å rutte med. Og alle stiller opp, for alle ser hvor viktig det er at barna får den turen, sier mor Anita Fjellestad.

— Dette ønsker folk å få til, og det er ikke noen omgåelse av gratisprinsippet, hevder Kristian Fjellestad.

— Og dersom man er redde for at noen elever ikke skal ha råd til å reise, så blir vel ikke dette bedre dersom turen arrangeres i en fordyrende ferie? Det virker mot sin hensikt. Dessuten kan det være vanskeligere å få samlet hele klassen til en slik tur da, sier mor Anita Jane DeArman.

— Disse turene er så lærerike, og kan ikke erstattes av bilder i en lærebok, sier hun.

I vedtaket presiseres det at de som allerede har samlet inn penger og planlagt tur skal få permisjon, og at det er fritt fram for å dra på tur i skoleferiene. Men praksisen med permisjon avsluttes for elever som starter i 8. klasse til høsten.

Løsning

Foreldrene er skuffet over politikerne, som de mener kunne vært mer frempå for å finne en løsning da de diskuterte saken.

— Hva med et fond, eller at kommunen går inn og bidrar økonomisk på en aller annen måte? Det må finnes andre løsninger, mener John Helge Austgulen.