Syvert Fossdal i Fellesforbundet er lei arbeidsgivere som tror ansatte kan straffes til lavere sykefravær. Nå varsler LO-forbundet rettsaker mot 3B- Fibreglass. Foto: Kristin Ellefsen

— Det blir vel neppe en løsning på konflikten i natt, så da tas 216 av våre medlemmer på Sørlandet ut i streik lørdag morgen, forteller Syver Fossdal i Fellesforbundet Agder til Fædrelandsvennen sent fredag kveld.

Listen over hvilke bedrifter og hvor mange som tas ut, kan du se nederst i denne artikkelen.

Det er fylkene Aust-Agder, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Østfold, Telemark, Hedmark og Oppland som lørdag slutter seg til streiken i hotell- og restaurantbransjen. En opptrapping på ytterligere 269 medlemmer skjer 13. mai. Dermed vil nesten 7700 hotellansatte være omfattet av streikeuttaket innen utgangen av neste uke.

- Burde holde stengt

— Vi vil ha streikevakter ved alle bedrifter der våre organiserte tas ut i streik. De skal sørge for at ingen tar over oppgavene deres, sier Fossdal.

Syvert Fossdal i Fellesforbundet er lei arbeidsgivere som tror ansatte kan straffes til lavere sykefravær. Nå varsler LO-forbundet rettsaker mot 3B- Fibreglass. Foto: Kristin Ellefsen

Han hadde helst sett at bedrifter hvor ansatte tas ut i streik ble stengt, men innser at hotell— og restaurantbransjen har en varierende grad av organisering.- Noen hoteller, uten å nevne navn, vil stoppe opp av seg selv etter noen dager. Ellers synes jeg jo partene i en slik konflikt burde respektere konflikten og at arbeidsgiver dermed sendte de uorganiserte hjem og stengte bedriften, mener Fossdal.

- Underbetalt over lang tid

Hvordan er kampviljen hos medlemmene?

— Den tror jeg er rimelig bra. Du må huske at dette er en bransje som har vært underbetalt over lang tid, og som har sakket akterut i forhold til resten av arbeidslivet. En fulltidsansatt med flere års ansiennitet har rundt 300.000 kroner i årslønn, inklusive alle tillegg. Og de tilleggene er ikke akkurat så mye å rope hurra for, sier Fellesforbund-representanten.

Han håper konflikten ikke blir langvarig.

— Det er hverken vi eller arbeidsgiver fortjent med. Men det kommer noen helger nå som er viktige for hotellbransjen, så vi håper og tror det kan bli en løsning.

- Håper på forståelse

Hva vil du si til hotellgjestene som blir berørt?

— Det er dessverre sånn det er. I en streik vil det alltid være en uskyldig tredjepart, i dette tilfellet hotellgjester, og det beklager vi. Samtidig håper vi på forståelse for våre krav, og håper de unner dem som rydder og vasker opp etter hotelloppholdet deres et løft, avslutter Fossdal.

Totalt tas 216 ansatte i Agder-fylkene ut i streik, fordelt på 47 ansatte i Aust-Agder og 169 i Vest-Agder.

Disse tas ut i streik

Aust-Agder

Pernille Kafeteria, 7 ansatte

Arendal Maritime Hotell Drift, 6 ansatte

Clarion Hotel Tyholmen, 10 ansatte

Iss Facility Services, Cafe Nova Mr, Grimstad, 5 ansatte

Iss Facility Services, Kantine If Skade, Arendal, 1 ansatt

Scandic Grimstad, 6 ansatte

Sørlandet Resort Drift, Færvik, 4 ansatte

Sørlandet Sjø og Fritid, Lyngørporten, 4 ansatte

Thon Hotel Arendal, 4 ansatte

Vest-Agder

Clarion Hotel Ernst, Kristiansand, 29 ansatte

Comfort Hotel Kristiansand, 4 ansatte

Farsund Fjordhotell, 9 ansatte

Grand Hotell Flekkefjord, 8 ansatte

Rica Hotel Norge, Kristiansand, 17 ansatte

Iss Facility Services, Fibo Trespo Lyngdal, 1 ansatt

Lyngdal Inn, 4 ansatte

Maritim Fjordhotell, Flekkefjord, 10 ansatte

Nødings Delikatesse, Mandal, 3 ansatte

Peppes Pizza, Kristiansand, 1 ansatt

Quality Hotel Kristiansand, 9 ansatte

Restaurant Amigos, Kristiansand, 4 ansatte

Radisson Blu Caledonien, Kristiansand, 42 ansatte

Scandic Kristiansand Bystranda, 19 ansatte

Yess! Hotel Kristiansand, 9 ansatte