— Vi går inn for å endre politivedtektene slik at det blir forbudt å tigge på offentlig sted, sier Høyres Einar Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.

Hans forslag om å gå inn for tiggerforbud ble vedtatt med 15 mot 12 stemmer i Lillesand bystyre. Vedtaket blir nå sendt ut på høring. Et endelig vedtak kan først foreligge i neste bystyremøte i september.

— Da kan det jo bli et annet resultat, men dagens avstemning tyder på det blir tiggerforbud, sier Holmer-Hoven.

- Tigging er sosial dumping

Under debatten karakteriserte Holmer-Hoven tigging som sosial dumping.

— Vi kaller det sosial dumping dersom en østeuropeisk bygningsarbeider kommer til Norge og jobber for 100 kroner timen. Men av en eller annen grunn er det greit å legge til rette for at folk kan tjene 100 kroner dagen ved å tigge, sa Holmer-Hoven.

Han viste til at mange utenlandske tiggere har faste plasser, arbeidstøy og en strategi for hvordan man kan tjene mest mulig.

— Dette er ikke mennesker som tilfeldig strekker ut en arm og ber om hjelp. Ved å tillate tigging skaper vi en permanent underklasse. Vi opprettholder en struktur som viderefører fattigdom i generasjoner, sa Holmer-Hoven.

Marioara Margel (55) kan tigge utenfor Kiwi-butikken i Lillesand resten av sommeren. Til neste år blir det imidlertid forbudt å tigge i hele Norge. Foto: Erlend Olsbu

— Ikke det sammeSenterpartiets Oddbjørn Kylland reagerte på sammenligningen.

— Jeg synes det er vanskelig å se parallellene med arbeid. Vi straffer jo ikke arbeiderne som tjener 100 kroner timen, men de som legger til rette for det. Et tiltak mot bakmennene ville vært mer målrettet enn å ramme førstelinja slik et forbud vil gjøre, sa Kylland.

Han gjorde det klart at han ville stemme mot et forbud. Det samme sa representanter fra Venstre, KrF og Arbeiderpartiet.

Venstre: Ytterst pinlig

— Det vil være ytterst pinlig å fjerne et tiggerproblem og erstatte det med et omdømmeproblem, sa Venstres Petter N. Toldnæs.

Toldnæs viste til at det normalt er mellom 5 og 10 tiggere i Lillesand og kunne ikke forsåt hvorfor Lillesand skulle gå i front med å innføre lokalt tiggerforbud.

— Her snakker vi om fattige mennesker. Jeg oppfatter et forbud vil være å sparke de som ligger nede. Det er dokumentert at det følger kriminalitet med enkelte av tiggerne, men det løser vi ikke ved å gå etter de som sitter med koppen på gata, sa Leif Vagle (Ap).

Må vente til høsten

Høyres Einar Holmer-Hoven og Frps Arne Gulbrandsen har ønsket å innføre et tiggerforbud allerede i sommer. Før onsdagens bystyremøte ble det klart at et forbud først kan tre i kraft til høsten, ettersom vedtaket må ut på høring og godkjennes av Fylkesmannen og Politdirektoratet.

Forbudet vil dermed tidligst kunne innføres i det første bystyremøte etter ferien, som etter planen er i september.