— Det har vært en fryktelig tung sak. Jeg trodde på seier, men du vet jo aldri, sier Harald Skaar (83) til Fædrelandsvennen.

5. desember i fjor kjørte 83-åringen fra Farsund til Kristiansand for å delta på et losjemøte i Odd Fellow. Med seg i bilen hadde han fire losjebrødre. På Imesletta i Mandal, like ved avkjøringen til Tregde, smalt det.

— Lastebilen traff bakdøra på bilen, vinduet på førersiden knuste og glasset regnet over meg. Bilen ble skjøvet over 20 meter før vi stoppet, sier Skaar.

Tok på seg skylda

I skademeldingen tok Skaar skylda for uhellet. Det angret han raskt på.

Skaars fem år gamle bil fikk store skader i sammenstøtet. Reparasjonen ble anslått å koste 151.0000 kroner. Uten kaskoforsikring valgte Skaar å vrake bilen. Nå er vogntogsjåføren Skaar kolliderte med dømt til å erstatte beløpet. Foto: Gumpens Auto Lyngdal

— Dagen etter så jeg galskapen i det hele. Jeg skulle aldri ha skrevet under, men jeg var helt satt ut etter kollisjonen, sier Skaar.

Skadene på Skaars bil ble taksert til 151.000 kroner. Uten kaskoforsikring måtte han dekke tapet på egen hånd. Bilen ble senere kondemnert.

- En stor lettelse

To dager etter kollisjonen tok han kontakt med forsikringsselskapet og fortalte sin versjon. Da det ikke førte fram gikk Skaar til søksmål. I Kristiansand tingrett vant han en knusende seier.

— Det er en stor lettelse å bli trodd. Det viser at man må stå opp når man blir utsatt for urett, sier Skaar, som engasjerte advokat Andreas Bjørn Salvesen som sin prosessfullmektig i retten.

I dommen konkluderer tingretten med at vogntogsjåføren opptrådte uaktsomt og var ansvarlig for kollisjonen.

Opptrådte uaktsomt

«Forbikjøringen som ble foretatt var klart uaktsom. Han (vogntogsjåføren, journ. anm.) har anslått og forskuttert at Skaar skulle kjøre til høyre inn på Tregdeveien. Da Skaar foretok en manøver mot venstre - for å unngå å treffe trafikkøya - oppstod sammenstøtet. Det var en feilvurdering av saksøkte», skriver tingrettsdommer Jostein Johannessen i dommen.

På vei østover langs E 39 lå Harald Skaar (83) langs den hvite kantlinjen slik han pleier å gjøre. Ved Tregde ble han overrasket av den nye avkjørselen og måtte svinge til venstre for unngå å treffe trafikkøya. Så smalt det. Foto: Harald Skaar

Skaar var godt kjent på strekningen, men på ulykkesdagen ble han overrasket av en ny avkjørsel.

— Jeg holder meg alltid langt til høyre i veibanen. Jeg fulgte den hvite stripa, men da jeg kom til avkjørselen måtte jeg kjøre til venstre for å unngå trafikkøya, sier Skaar.

Var noe uaktsom

Kristiansand tingrett mener manøveren var noe uaktsom, men konkluderer med at vogntogsjåføren lå for nær Skaars bil. 83-åringen gjorde heller ikke noe tegn til at han skulle svinge av.

Sjåføren av vogntoget har overfor retten forklart at Skaar var et godt stykke inne på Tregdeveien før 83-åringen plutselig kjørte ut på E 39 igjen. Uhellet var derfor Skaars skyld, mener lastebilsjåføren.

— At han ble påkjørt er jo ikke riktig, sier sjåføren til Fædrelandsvennen.

Ikke rettskraftig

Vogntogsjåføren er nå dømt til å betale Skaar 151.000 kroner i erstatning. Han må også betale motpartens saksomkostninger på 89.000 kroner, hvis dommen blir stående.

— Vi tar rettens vurdering til etterretning. Jeg har ikke diskutert dommen med forsikringstager, og kan foreløpig ikke svare på om den vil bli anket, sier sjåførens prosessfullmektig, advokat Per Treider i If skadeforsikring.

Partene har en frist på fire uker til å anke til lagmannsretten.

Vi var selvsagt på vår kundes side. Vi har en felles interesse av å få ansvaret over på motparten, slik at vi slipper å betale.

Kan få tilbake tapt bonus

Skaar sier til Fædrelandsvennen at han er svært misfornøyd med hjelpen han fikk fra forsikringsselskapet.

Jurist i Frende forsikring, Arnstein Heimset, avviser kritikken.

— Vi var selvsagt på vår kundes side. Vi har en felles interesse av å få ansvaret over på motparten, slik at vi slipper å betale, sier Heimset.

I mangel på vitner og annen dokumentasjon ble den utfylte skademeldingen avgjørende for oppgjøret.

— Det var ikke fordi vi ikke trodde på vår kundes forklaring. I en rettssak er mulighetene større. Da får man møte partene live og kan vurdere troverdigheten til de involverte, sier Heimset.

Han opplyser at selskapet vil vurdere saken på nytt på bakgrunn av dommen.

— Han har i utgangspunktet fått et bonustap, men det er noe vi skal se nærmere på nå, sier Heimset.