FLEKKEFJORD: Det ble i går slått mulig bombealarm i Flekkefjord etter at politiet under en planlagt ransaking av en bolig i Gråsteinsveien fant mulige eksplosiver. Politiets bombegruppe i Oslo ble varslet, og flere boliger ble evakuerte.

I leiligheten ble det gjort funn av 30 sprenglegemer og en kasse med kjemikalier. Innholdet kan ifølge operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Hans Petter Osaland, brukes i tilvirkning av sprengstoff.

Skal ha varslet PST

Ifølge Avisen Agder skal mannen som bodde i leiligheten, en 24-år gammel mann som nå er siktet, ha kjøpt kjemikaliene på nett fra en butikk i Polen. Butikken skal ha vært den sammen som Anders Behring Breivik kjøpte varer av.

24-åringen skal ha fortalt til politiet at han selv tok kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for om lag to uker siden for å kvitte seg med kjemikaliene.

– Jeg hører han har sagt at han skal ha varslet PST, men det er ikke noe jeg har fått bekreftet. Det er en av tingene som vi vil undersøke nærmere i dag, sier lensmann i Flekkefjord Asbjørn Skåland, til fvn.no.

Stor interesse for kjemi

Det var i går morges, like før klokken 10.00, at lokale polititjenestemenn rykket ut til 24-åringens bolig i Flekkefjord for å hente ham inn til avhør i anledning en tidligere sak.

– Det er snakk om en gammel sak hvor Saltsteinen i Selura ble sprengt i 2010. Vi ble gjort oppmerksomme på at det sirkulerte videoer av dette på Youtube. Vi sporet derfor identiteten til vedkommende som hadde lagt den ut, og dette førte til at vi besluttet å ta ham inn for avhør og samtidig gjennomføre en ransakelse av boligen, forklarer lensmannen.

24-åringen er tidligere kjent for politiet. Han ble i 2007 tatt for å ha stjålet cirka 250 kilo dynamitt fra et dynamittlager på Fosselandsheia i Kvinesdal.

Han var også knyttet til en 4,8 kilo tung bombe som ble sprengt på Trellebakken i Flekkefjord fem minutter over midnatt 1. januar 2008. Bomben inneholdt blant annet kunstgjødsel. For dette ble mannen dømt til 120 dagers fengsel.

– Han har selv laget og tilvirket små fyrverkeribomber i mange år. Han har veldig stor interesse for kjemi og det å lage små bomber og fyrverkeri, sier Skåland.

Avhørt

Skåland forteller videre at mannen som regel bruker disse eksplosivene til å sprenge vekk steiner, is og slike ting i skog og mark.

– Beslaget som ble gjort i leiligheten og boden hans i går er antakeligvis noe han har hatt liggende lenge, mulig tenkt brukt til slike ting. Det var ingen fare for at sprengstoffet skulle gå av i leiligheten slik som man muligens kunne få inntrykk av i går. Det var nok mest laget for gøy og høy lyd, opplyser Skåland.

24-åringen er i dag blitt avhørt av politiet, men det vil bli flere avhør og undersøkelser i løpet av dagen.

– Vi har ikke bestemt oss for om han vil bli varetektsfengslet enda, men sånn som det ser ut nå vil det ikke bli noen varetektsfengsling i saken, sier lensmannen.