KRISTIANSAND: — Først vil jeg uttrykke skuffelse over at politikerne i Kristiansand ikke vil få i gang kveldsåpne barnehager. Slike barnehager trengs veldig. Når det ikke kommer, bør de absolutt si ja til vårt opplegg, sier Silje Berhus, leder for Aleneforeldreforeningen i Kristiansand og omegn.

Dele på nattpass

Det var i lørdagsavisen et bredt flertall av politikere avviste kveldsåpne barnehager i Kristiansand nå. Aleneforeldreforeningen jobber med en annen løsning, som de kaller Rødhette. Tilbudet finnes i Oslo.

— Der er det blitt kjempepopulært. Kort sagt: Kommunen stiller en leilighet til disposisjon og en grunnbemanning. Deretter er det slik at foreldre overnatter med sitt barn, samtidig som de passer andres barn. Forelder som overnatter én natt, får rett til å plassere barnet i to netter, forklarer Berhus.

Interkommunalt

Berhus mener kommunene rundt Kristiansand kunne samarbeide om et Rødhette-prosjekt, og hun sender om kort tid søknad om prosjektmidler på 950.000 kroner. Aleneforeldreforeningen tenker at Rødhette kan ha åpent en dag i uka og alle helger.

— Mange er helt alene som forsørger. Den andre forelderen bor kanskje langt unna, det samme gjør annen familie. Turnusarbeid er ofte bedre betalt. Noen studerer ved siden av jobb og trenger frihelger. Noen trenger også en frihelg for seg selv. Rødhette-prosjektet bør absolutt bli noe, sier Berhus.

Positiv oppvekstleder

Leder for oppvekststyret i Kristiansand, Høyres Mette F. Roth, vil ikke love noe, men er i utgangspunktet positiv.

— Dette er midt i blinken i forhold til hvordan vi i Høyre tenker. Her legges det opp til frivillig innsats og personlig ansvar i kombinasjon med noe offentlig støtte. Veldig bra. Men jeg kan ikke si mer før vi har fått en søknad og satt oss inn i prosjektet. Vi må ha litt mer kunnskap, sier Roth.

— Både i Bergen og Trondheim jobbes det nå med Rødhette-planer. Det hadde vært flott hvis Kristiansand ble først etter Oslo, sier Silje Berhus, som håper at budsjettforhandlingene i november og desember i Kristiansand vil resultere i at Rødhette blir noe.

— Behovet for avlastning for aleneforeldre er enormt. Alle mine 150 medlemmer etterlyser et tilbud som dette, sier hun.