SØGNE: Dagen etter valget 12. september ble det klart at Aase Røsstad Severinsen (H) blir Søgnes nye ordfører. Nå er resten av kabalen lagt, og den blir knall blå.

– Det føles godt det, det blir en interessant jobb. Hele ideen var jo å sikre mest mulig innflytelse for partiet jeg tilhører, sier påtroppende varaordfører Helge Andresen til fvn.no.

Mandag kveld var alle posisjoner fordelt, etter at forhandlingene hadde pågått i to uker. Det startet med et bredt borgerlig samarbeid, men da først Venstre og deretter KrF valgte å forlate samtalene, ble det Høyre, Frp og vesle Sp som ble enige til sist.

Det synes Andresen var trist. Samtidig hadde han ingen fete verv å tilby. Med 31,2 prosent av stemmene, en fremgang på hele 13,6, ble Høyre nemlig den ubestridte valgvinneren i Søgne.

– Det ville være ganske spesielt å gi varaordføreren til et parti som var redusert fra tre til to, eller fra fire til tre mandater. Det tror jeg ikke velgerne hadde satt pris på, sier Andresen.

Han viser da til henholdsvis Venstre og KrF, som fikk en oppslutning på 7,2 og 12,1 prosent, tilbake 5,7 og 1,3 prosentpoeng.

Høyre (9) og Frp (5) har rent flertall i det nye kommunestyret (27 representanter). Frp får lederen av både plan— og miljøutvalget og tjenesteutvalget.

Sp får grei valuta for sitt ene mandat – nestlederen i tjenesteutvalget – samme posisjon som KrF ble tilbudt i forhandlingene. Den takket de blankt nei til.

– Høyre vant valget, og vi har ingen såre følelser. Men vi er litt skuffet over at det brede samarbeidet vi hadde før valget, ikke rakk så langt etterpå, sier Torfinn Kleivset til fvn.no.

Etter det fvn.no forstår, krevde KrF lederen av tjenesteutvalget.