KRISTIANSAND: Arbeidet med prosjektet «Eco Science Centre» har pågått siden 2005, men det var først i går at prosjektet ble presentert. Senteret skal bruke populærvitenskapelige grep for å formidle kunnskap om en rekke temaer.

– Eco science center vil ha et bredt spekter av formidling. Alt fra klasseromsundervisning hvor man snakker til studenter, barn og vokse, og presentasjon hvor man bruker digital innovasjon, som for eksempel spillkonsoller, sier prosjektleder Rune Byremo i Valero.

Målet er at 275.000 mennesker skal besøke senteret årlig. Familier anslås å utgjøre 245.000 besøkende, mens skoleelever og næringslivet utgjør resten av besøket. Investorene regner med å ta inn 73 millioner kroner i billettinntekter. 12 millioner kroner skal hentes inn gjennom partneravtaler og på arrangementer.

Multimedial teknologi

Byremo sitt selskap skal utnytte den mest moderne teknologien til å forsterke fortellingene.

– Vi skal alltid ha noe av den ferskeste multimedieteknologien, sier Byremo.

Energi, mat, utslipp, vann, klima, helse og biologisk mangfold er temaene som initiativtakerne ønsker å presentere. Senteret skal etter planen bygges like øst for den nye sjørøverlandsbyen Abrahavn på kommunegrensen mellom Kristiansand og Lillesand.

– For barnefamilier vil dette appellere til både voksne og barn. Med interaktive presentasjoner vil vi gi kunnskap om utslipp, helse, miljø og mat, sier administrerende direktør i Dyreparken Utvikling, Reidar Fuglestad.

Organisasjonen Foundation for Environmental Education (FEE) er engasjert i over 50 land. I det nye vitensenteret skal de være med og utvikle innholdet.

– For å drive utdanning for bærekraftig utvikling ser vi vitensenteret som arena. Det var opprinnelig vårt forslag å få bygget vitesenter med miljø som satsingsområdet. I innholdsdelen er vi ute etter å stimulere barn og ungdom til å bli interessert i miljø, sier Jan Brattaas i FEE .

Satser på stort bygg

Målet med den 9000 kvadratmeter store bygningen er at den skal være energieffektiv og skal bruke minst mulig energi. Selskapene bak senteret ville helst at bygningen skulle være helt energinøytral.

Blant de viktige temaene som senteret skal se på er utfordringene rundt energisituasjonen. Da planene om senteret kom opp, ble Agder Energi raskt med.

– Vi kom inn i prosjektet i 2008. Når temaet er energi og klima så var vi nødt til å være med. Når vi ser hva prosjektet har blitt, så tror vi ikke at det er mulig å lage et slikt bygg i fremtiden uten samarbeid med nettselskaper, sier Jan Pedersen i Agder Energi.

Miljøkonferanser

I tillegg til å være en attraksjon rettet mot forbrukerne, skal senteret også rette seg mot industri og akademia. Universitetet i Agder er sentral i planene om senteret. Det legges opp til konferansefasiliteter.

Dyreparken Utvikling eier sammen med Agder Energi og Valero det nye prosjektet. I tillegg til eierne er aktører som Universitetet i Agder, Kruse Smith, Rambøll, Hydro og CG Glass med i prosjektet.

Den endelige beslutningen rundt «Eco Science Centre» skal tas i løpet av første kvartal neste år. Ifølge initiativtakerne kan senteret stå klart i løpet av 2015.