KRISTIANSAND: Mandag kveld kom Grønset og ektemannen Roald Berg (80) hjem til Alkeveien på Møvik, etter å ha vært i bryllup i Berlin. I postkassa lå det et brev fra Kemneren i Kristiansand og Birkenes.

— I brevet sto det at jeg skyldte 60.000 kroner i restskatt og at regningen ville komme senere. sier Grønset til Fædrelandsvennen.

Skattet til Sauda

74-åringen forteller at hun skjønte lite av beskjeden i brevet. Hun hadde jo allerede skattet det hun skulle - og attpåtil fått penger igjen da skatteoppgjøret ble klart i juni. Da giroen med to regninger på 30.000 kroner kom med posten tirsdag ringte hun kemneren for å spørre hva som foregikk.

— Bare glem det, sa de da, sier Grønset.

Hun og ektemannen flyttet fra Sauda til Kristiansand for to et halvt år siden, for å komme nærmere familie i Kristiansand. Til og med 2011 skattet begge til kommunen hvor de bodde før, men det har trolig ikke skatteoppkreveren i Kristiansand fått med seg.

Skattekravet fra kemneren er nemlig identisk til beløpet hun allerede hadde betalt gjennom forskuddstrekk til Sauda kommune.

— Forklaringen jeg fikk var at de ulike kontorene trolig hadde snakket dårlig sammen, sier pensjonisten.

Hun er opptatt av å ha orden i sakene og fant raskt fram papirene fra fjorårets skatteoppgjør etter å ha åpnet brevet fra kemneren.

— Se her. Det er nøyaktig samme beløpet, sier Grønset mens hun peker på papirene hun har lagt fram på spisebordet i stua.

- Flere hadde ring

Da 74-åringen tok kontakt med kemnerkonoret, fikk hun opplyst at flere hadde ringt om det samme problemet. Grønset er bekymret for at flere er utsatt for den sammen feilen, uten at de selv oppdager det.

— En del eldre mennesker kan nok få hjerteproblemer av mindre. Jeg hadde heldigvis en mann jeg kunne diskutere dette med, men det finnes jo mange eldre kvinner som er enslige og ikke har den samme muligheten, sier Grønset.

Hun reagerer på at kemneren opplyste at hun bare kunne glemme hele skattekravet.

— Det blir jo veldig lettvint. Jeg synes jo de burde sende et brev og gitt meg en unnskyldning. Det er mulig de hadde rettet opp feilen dersom jeg hadde betalt, men vi kan jo ikke stole på det når de roter sånn, sier hun.

Kjenner ikke saken

Fædrelandsvennen var tirsdag kveld i kontakt med kemneren i Kristiansand og Birkenes, Solveig Svendsberget. Hun kjente ikke til saken.

— Jeg vil gjerne undersøke dette nærmere før jeg sier noe om hva som kan ha skjedd, sier Svendsberget.

Økonomidirektør Terje Fjellvang i Kristiansand kommune, som har ansvaret for blant annet kemnerkontoret, var på ferie og utilgjengelig. Rådmann Tor Sommerseth henviste til Svendsberget for kommentar, ettersom det dreide seg om en konkret sak.