KRISTIANSAND: Anslagsvis 240.000 nordmenn har opplevd å bli frastjålet identiteten sin. Forsker Randi Brusdal mener trenden er økende.

— Dette angår veldig mange, og det ser ut som trenden er økende. Nordmenn er nok litt naive og i overkant tillitsfulle. Bare 25 prosent av nordmenn har lås på postkassen. Halvparten gir fra seg opplysninger om personnummer over telefon, forteller Randi Brusdal, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Sammen med en kollega har hun skrevet en rapport som har undersøkt nordmenns vaner når det gjelder å beskytte identiteten sin. Rapporten er basert på en stor gallupundersøkelse.— En typisk fremgangsmåte for svindleren kan være å sjekke postkasser når ligningen kommer. Slik får vedkommende tak i personnummer. Med det kan han si at han har mistet kortet, og bestille et nytt. Så snoker han rundt postkassen noen dager, og tar kortet fra postkassen når det kommer. Hvis du er ute etter å stjele en identitet, er det mange måter å gjøre det på, forteller Brusdal.

Tillitsfulle

— Vi nordmenn er tillitsfulle. Vi tror folk er ærlige og ordentlige. Det er en god ting. Men det er en del ting man burde være flinkere til å passe på, sier Brusdal.

Etter det Brusdal vet, er bankene flinke til å ordne opp etter id-tyverier. Men hun sier at få id-tyver blir tatt.

— Disse blir jo ikke tatt, og det skaper en veldig usikkerhet for de som blir utsatt for dette. De vet at det er en person et eller annet sted i verden som kan bruke deres identitet. De aner ikke når han eller hun kan slå til. Det skaper stor utrygghet, mener Brusdal.

Forskeren mener man nesten ikke kan være forsiktig nok. Hun stiller seg også spørrende til at det er så lett å få tak i andres personnummer i Norge.

— Det er ganske nifst når du tenker på det. Spørsmålet er om vi kan fortsette å ha det slik, sier hun.