TATT PÅ FERSKEN: Åse Eikeland (H) vedtok røykeforbud utenfor offentlige bygg. Ti minutter etterpå måtte hun ha seg en røyk utenfor Herredshuset inngang. Foto: odd-inge r nning uleberg

VENNESLA: Liv og lære er ikke alltid så enkelt, ei heller for politikere i Vennesla.

Administrasjonsutvalget i Vennesla kommune vedtok tirsdag morgen røykeforbud i alle offentlige bygg, og ved hovedinngangene til alle kommunale bygg. Leder ved hver arbeidsplass skal angi hvilke uteområder som kan benyttes til røyking, men ved skoler og barnehager er det totalforbud.

Åse Eikeland fra Høyre var med på det enstemmige vedtaket. Deretter gjorde hun som Venneslas røykende politikere pleier å gjøre. Hun brukte pausen til en røyk rett ved Herredshusets hovedinngang.

Trodde ikke det gjaldt ennå

Eikeland synes det er litt flaut å bli oppdaget røykende på et sted som hun ti minutter før forbød røyking. Men hun har et forsvar:

— Vedtaket gjelder jo ikke ennå. Det kan da ikke være satt i verk ennå, det kan jo ikke det? Dessuten har vi ikke fått opplyst hvor vi kan stå. Det var jo en del av forslaget at kommunens ulike ledere skal finne aktuelle plasser å stå, sier hun.

Vel opp på møterommet igjen, spør Eikeland rådmann Svein Skisland om det ikke er riktig at vedtaket ikke er satt i verk ennå. Hun får et nedslående svar:

— Et vedtak gjelder fra det øyeblikk den enkelte er kjent med at det gjelder, svarte han.

Strammer inn

Det har vært stort fokus på røyking i og ved offentlige bygg i Vennesla i høst, etter at det kom klager fra Venneslaheimen. Der sto det flere og røykte rett ved inngangen. Røykingen fortsatte selv etter reprimande. Derfor fant politikerne det nødvendig å gripe inn med strengere regelverk, etter initiativ fra varaordfører Berit Kittelsen (Ap).

Det er også en kjent sak at lærere på Vennesla ungdomsskole har et eget røykeområde på skolens tak. Dette skal også ta slutt nå.

— Vi har nok hatt en noe liberal praksis i Vennesla. Det er på tide at reglene blir presisert og røykeloven fulgt opp, sa rådmann Svein Skisland under debatten.

PS: Bygg og miljøutvalget i Vennesla er det mest røykende politiske utvalg i kommunen. Når de har møte pleier det å være mange røykere utenfor Herredshusets hovedinngang i pausene. Det blir forbudt nå.