OVERFALT: De to mennene fulgte etter kvinnen opp Baneheiveien. På toppen av bakken holdt de henne fast, løftet henne og bar henne 300-400 meter inn i skogen. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Mannen innrømmet i tingretten i dag at han var med da kvinnen ble voldtatt i et skogholt i Baneheia.

— Jeg gikk mot veska hennes og åpnet den. Jeg tok telefonen i veska og prøvde å fjerne fingeravtrykkene på låsen, forklarte 18-åringen.

Algereren er tiltalt for å ha medvirket til voldtekten av kvinnen i 20-årene, men nekter straffskyld. Han hevdet i retten at han trodde de skulle rane kvinnen da kameraten løp etter henne langs Baneheiveien.

— Jeg visste ikke at det skulle skje noen form for voldtekt. Da han løp etter henne tenkte jeg at han skulle rane henne, sa 18-åringen.

Kameraten, en 19-årig spansk statsborger, var den som løp først. Han ble i mars dømt til ti års fengsel for denne og to andre voldtekter i Kristiansand.

Så kameraten voldta

Da 18-åringen forklarte seg for retten i dag hadde offeret allerede gitt sin versjon. Hun fortalte at hun stivnet av skrekk da hun så to maskerte menn løpe mot henne.

— Den ene tok tak rundt halsen og den andre rundt beina. Jeg husker at grepet rundt halsen var veldig hardt og jeg fikk problemer med å puste, sa kvinnen.

18-åringen bekreftet at han hadde holdt kvinnen fast i beina. Han så at hun hadde problemer med å puste og fortalte i retten at han holdt henne i beina for å unngå at hun ble kvalt ytterligere.

— Han (19-åringen, journ. anm.) begynte å dra henne inn en sti. Jeg tok telefonen fra veska og gikk opp bakken. Da jeg så bak så jeg at han hadde sex med henne. Jeg ropte på ham og sa han måtte komme. Han sa "vent ett minutt", sa 18-åringen.

Mannen fortalte at han laget lyder for å få kameraten til å komme, men grep ikke inn fysisk.

Ble kjent på asylmottak

De to mennene hadde da kjent hverandre noen måneder. 19-åringen har spansk statsborgerskap, men er opprinnelig fra Marokko. Begge hadde søkt asyl i Norge og ble kjent på et asylmottak, hvor de delte rom.

— Han var den første som kunne språket mitt. Vi var sammen på kafé en del ganger og spilte fotball sammen, sa 18-åringen.

Les også: Hadde fått avslag på asylsøknaden

18-åringen skal ha blitt advart mot 19-åringen flere ganger.

— Han hadde problemer med folk. En gang skal han ha løpt rundt i gangen med kniv, sa den tiltalte mannen.

Aktor Beate Rullestad-Jansen ville vite hvorfor han ikke forsøkte å avverge voldtekten.

— Jeg fikk tanken, men visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg tenkte bare på å komme meg vekk, svarte 18-åringen.

Varslet ikke politiet

Senere skal mannen ha fortalt hva som skjedde til kjæresten sin. Hun skal ha rådet ham til å gå til politiet.

— Hvorfor meldte du ikke fra?

— Jeg var redd for at han skulle følge etter meg og se at jeg gikk til politiet.

— Vurderte du å ringte til politiet, spurte aktor.

— Nei. Jeg kan ikke språket og kunne ikke forklare hva som hadde skjedd.

Stoppet av politiet

To dager etter voldtekten ble 18-åringen stoppet i en rutinekontroll. En politibetjent ba om å se telefonen hans og noterte ned telefonens IMEI-nummer. Senere ble det klart at det var telefonen til den voldtatte kvinnen.

— Under etterforskningen ble det klart at det var satt inn et sim-kort i fornærmedes telefon like etter voldtekten. Dette kortet kan knyttes til tiltalte, sa aktor Rullestad-Jansen.

Både 19-åringen og 18-åringen forlot landet etter voldtekten. 19-åringen ble pågrepet i Oslo 5. oktober i fjor, kort tid etter at han kom tilbake til Norge. En dna-prøve matchet da en prøve som stammet fra åstedet i Baneheia. 18-åringen ble tatt i Paris 8. februar og deretter utlevert til Norge.