KRISTIANSAND: — Grunnen til at vi arrangerer denne dagen er for å øke bruken av refleks, forteller Carina Henske som er prosjektleder for refleks i Trygg Trafikk.

Hun forteller at 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og mener at dette er altfor mye.

— Vi tror at mange av disse kunne vært unngått om flere hadde brukt refleks, sier hun.

Barna er best

En landsomfattende telling gjort av Trygg Trafikk i fjor, viser at bare 28 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks.

- Vi erfarer at barn er veldig flinke til å bruke refleks, og at voksne er flinke til å passe på at de gjør det. Det synes vi er veldig bra, men vi ønsker at også flere voksne også skal benytte seg av det og der har vi en viktig jobb å gjøre, understreker Henske.

Ifølge Henske er det også de voksne som ferdens mest i mørket, og derfor ekstra viktig at de blir flinkere til å ta i bruk refleksen.

— Jeg tror at mange synes det er lett å tenke at gatebelysningen gjør at de ikke trenger å bruke refleks. Det er veldig dumt, og blir da en falk beskyttelse, sier hun.

Den lille livredderen

Det er dette problemet flere av elevene ved skolene i Kristiansand ønsker å ta tak i. En av skolene er Havlimyra. Elever herfra besøkte sammen med lærer Arne Christian Ringsbu og Ole Rath, leder i Trygg Trafikk Vest-Agder, Østbyen dagsenter på Søm. Her skal delte de ut reflekser til den eldre garde.

— Det er jo de eldre og voksne som er mest utsatt i trafikk og da er dette en fin måte å bevisstgjøre dem på hvor viktig bruken av refleks er. I tillegg er det en fin måte å bygge bro på, mellom den eldre og den yngre generasjonen, sier Rath.

Også på Sjøstrand skole ble dagen markert torsdag. Her var politiet og demonstrerte viktigheten av refleksbruk.

Fornøyde elever

Veslemøy Mørkestøl, Julie Berge Aas og Dana Karim er alle elever på Halvimyra og veldig fornøyd med refleksdagen.

- Det er veldig gøy å være med på oppdrag for tryggtrafikk. Vi gjør folk glade og vi forteller hvor viktig det er å bruke refleks, forteller Karim (15).

— Det er veldig viktig at man har den synlig, sier Mørkestøl.

Benytter kjente navn

I et forsøk på å gjøre refleksen mer attraktivt har Trygg Trafikk de fire siste årene benyttet kunstnere og kjente navn til å designe refleksene.

— Mange synes kanskje det er lite fristende å gå med en refleks med en svær reklamelogo på. Dette ønsker vi at folk skal slippe, forteller Hauske.

I år er det Unni Askeland som står for refelksdesignet, og de håper på like stor suksess i år.