GRIMSTAD: Venstre har samlet seg fra Risør til Flekkefjord i ideen om å stille med samme liste i begge Agder-fylkene. Ikke overraskende er det Hans Antonsen som topper listen.

Grimstad-ordføreren håper man kan ta med Grimstad-effekten over i stortingsvalget i begge fylkene og sørge for at Venstre kommer opp i tosifret antall prosent av stemmene.

Overraskelsen finner vi på andreplass. Der har partiet headhuntet Kristin Øygarden etter at Eva Kvelland sa ifra at hun ikke ønsket å stå så høyt på listen at hun kunne havne på Stortinget. Eva Kvelland ønsker å prioritere sin doktorgrad og jobben som politiker lokalt.

I en pressemelding har partiet selv omtalt sine fire toppkandidater:

Hans Antonsen (47 år)

Er inne i sin andre periode som ordfører i Grimstad, der Venstre har gjort det svært godt i de to siste valgene. 16,2% i 2007 og 20,0% i 2011 er de beste resultatene for Venstre blant de 50 største kommunene. Antonsen har ledet Grimstad kommune gjennom en omfattende omstilling og er i dag en av Sørlandets mest profilerte politikere.

Hans Antonsen er vel kjent med rikspolitikken. Som sentralstyremedlem er han en del av Venstres ledelse og lista over tidligere verv er lang: Politisk rådgiver og statssekretær i Nærings— og handelsdepartementet for statsråd Lars Sponheim under Bondevik I-regjeringen (1997-2000), generalsekretær i Venstre (93-97), politisk rådgiver, redaktør for partiavisa Liberalt Perspektiv og landssekretær i Unge Venstre. Han er en av nokså få fra Sørlandet som de siste årene har deltatt i regjeringsoppnevnte utredningsutvalg ( NOU 2009:1 Individ og integritet. Personvern i det digitale samfunnet og NOU 2005:4 Industrien mot 2020 – kunnskap i fokus ).

Hans Antonsen flyttet til Grimstad for å bli informasjonssjef ved Ericssons FoU-avdeling i Grimstad i 2000. Hans Antonsen har erfaring fra de fleste av politikkens områder, men er aller mest engasjert i å lage svar på utfordringer som kan betegnes som liberale eller grønne. Han er spesielt opptatt av språk og litteratur og har skrevet en rekke tekster for Venstre og andre. Noen av dem svært korte, som de to ordene Folk først, som er Venstres nye slagord, og det ene NODE, som ble navnet på den sørlandske klyngen i den globale olje- og gassnæringen.

Kristin Øygarden (32 år)

Er selvstendig næringsdrivende innen litteratur, film og musikk, og

student ved UiA. I tillegg til å ha et bankende hjerte for byen Kristiansand og

kulturlivet der, brenner hun for økt likestilling og bedre levekår på Sørlandet, for en bærekraftig miljøsatsning og for levende bygdesamfunn.

Kristin Øygarden er oppvokst på Neslandsvatn i Telemark, og flyttet til i Kristiansand i 2000 for å begynne på lærerskolen. Siden 2002 har hun jobbet med kultur og journalistikk på mange nivå og i mange fora, bl.a. i lokalradio i Kristiansand og i Fædrelandsvennen. Hun har jobbet frivillig på en rekke festivaler, Eikerapen Roots Festival og Barnefilmfestivalen er to av dem.

Siden 2008 har hun drevet litteraturserien Lyrisk Tapas, og vært konferansier og ordstyrer på diverse kulturarrangementer. Hun har vært ansatt som Førstekonsulent på fakultet for kunstfag, UiA, og har jobbet som prosjektleder for Norsk Forfattersentrum Sørlandet. Kristin Øygarden har tidligere vært styreleder i AKKS Kristiansand, sitter nå som styreleder i Sørf, -Kompentansesenteret for Musikk på Sørlandet, er styremedlem i konsertarrangørenes forening Norsk Rockforbund.

Pål Koren Pedersen (46 år)

Er Venstres gruppeleder i Arendal bystyre – der han kom inn som en solid nykommer ved forrige valg. Han er til daglig rådgiver hos Pasient- og brukerombudet i Aust-Agder og har tidligere arbeidet i NAV, men også som lærer ved St.Franciskus skole. Pål Koren Pedersen har i alle år hatt et solid sosialt og kulturelt engasjement, noe som har gitt seg utslag som styreleder i Arendal jazzklubb, leder av St. Franciskus menighetsråd og medlem Oslo katolsk bispedømmes kommisjon for rettferdighet og fred. Etter at han kom inn i Venstre i 2010 har han fått ledende posisjoner både som nestleder Agder Venstre og som medlem av Venstres landsstyre. Hans politiske hjertesaker er kultur, miljø, flyktninge- og integreringsspørsmål og levekår.

Eva Kvelland (32 år)

Kommer opprinnelig fra Mandal, men er nå bosatt i Kristiansand. Hun er statsviter og jobber til daglig som doktorgradsstipendiat ved UiA. Etter ti år som folkevalgt i Mandal, er hun nå medlem av bystyret i Kristiansand og i tillegg nestleder i oppvekststyret. Eva Kvelland har de siste 15 årene hatt en rekke verv og posisjoner både i og utenfor partiet. Hun har blant annet vært ansatt som generalsekretær i Norges Unge Venstre, vært politisk rådgiver for Lars Sponheim i Bondevik II-regjeringen, medlem av partiets sentralstyre og styremedlem i Sørlandet Sykehus HF. I dag sitter hun i Venstres landsstyre og er medlem av partiets stortingsvalgprogramkomité. Eva Kvelland har arbeidet innenfor en rekke forskjellige saksfelt. Det som opptar henne mest i dag er skole og oppvekst, sosialpolitikk og demokratispørsmål.

Hele listen

Her er hele Agders Venstre-liste

  • HansAntonsen, 47 år, Grimstad

  • KristinØygarden, 32 år, Kristiansand

  • PålKoren Pedersen, 46 år, Arendal

  • EvaKvelland, 32 år, Kristiansand

  • BeateMarie Johnsen, 50 år, Farsund

  • JacobHandegard, 17 år, Arendal

  • SaraSægrov Ruud, 40 år, Risør

  • ReidarGausdal, 63 år, Flekkefjord

  • PetterNatanael Toldnæs, 34 år, Lillesand

  • AnneMargrete Larsen, 62 år, Flekkefjord