MANDAL: – Jeg er visst ut av trening, smiler Per Goldman Nilsen — namsmann i Mandal.

Onsdag kveld kneppet han på siktet for å justere det opp eller ned avhengig av hvordan skuddsamlingen er på blinken.

Han skal jakte i terrenget rundt Tregde sammen med et 20 talls andre jegere. Mest for det sosiale, å få elg er slett ikke det viktigste. Men før noen elgjegere kan sette seg på post i skogen, må de gjennomgå storviltprøven. Den må tas hvert år, uansett hvor erfaren man er. Først skal det skytes 15 øvelsesskudd på en godkjent bane. Så må jegeren komme tilbake en annen dag for å skyte 15 nye skudd.

– Jeg vet ikke helt hvorfor man ikke kan skyte alle 30 skuddene med en gang, sier standplassleder Arild Valand, som passer på ved skytebanen til Mandal skytterlag på Mjåvann i Mandal.

Når de 15 siste skuddene er avfyrt, kan man så prøve seg på skytterprøven som er fem skudd. Disse må være innenfor den lille sirkelen 100 meter unna. Når Fædrelandsvennen er til stede onsdag er det 10-12 jegere som plaffer løs.

De fleste later til å klare det, men det skjærer seg altså for Nilsen. Skuddene samler seg hele tiden fint, men ikke der de skal. Kikkertsiktet er med andre ord ikke stilt inn riktig. Men han skal komme tilbake og ta prøven — på jakt skal han.

Se video øverst i saken!

BOMSKUDD: Namsmann Per Goldmann Nilsen får ikke helt rifla til, skuddene samler seg på feil sted. Men skytterprøven skal han klare - for elgjakt skal han på! Foto: Jarle R. Martinsen
STUDERER: Glenn Veland har sine første øvelsesskudd før storviltprøven. Han studerer blinken via en skjerm og er godt fornøyd. Foto: Jarle R. Martinsen