STAVANGER: Helge Ivar Breland Pedersen er tiltalt for drap på sin eks-samboer Ann-Helen «Lena» Karlsen i mars 2005, drapsforsøk mot sin eks-kone (36) senere samme måned og flere voldtekter av en eks-kjæreste (29).

Pedersen nekter straffskyld for de tre alvorligste tiltalepostene.

Aktor har lagt ned påstand om at Pedersen bør dømmes til 19 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

I dag avsluttet forsvarerne sine prosedyrer, ifølge Aftenbladet.no. Advokat Arvid Sjødin argumenterte imot aktors beviser i drapstiltalen i går, og i dag tok han for seg punktene om drapsforsøk og voldtekter.

— Ingen bevis

Sjødin hevdet at det ikke finnes noen bevis for at Pedersen skal ha forsøkt å drepe eks-kona på et hotellrom på Sirdal Høyfjellshotell få uker etter det angivelige drapet på Karlsen.

— Politiet skar til og med opp teppene på hotellrommet og sendte dem til Rettsmedisinsk Institutt, men de fant ingenting. Ikke noen spor av blod. NN (eks-kona, red.anm.) sitter i avhør på politikammeret og forteller hvor politiet kan finne bevis, og så finner de dem ikke. Det er et mønster. Det er ingen vitner eller noe annet som kan dokumentere dette. Her er det påstand mot påstand, sa Sjødin.

Heller ikke for tiltaleposten om voldtektene av eks-kjæresten finnes det holdbare bevis, hevdet Sjødin i sin prosedyre.

Frifinnelse

Han ba retten om å frifinne Pedersen for drap, drapsforsøk, voldtekt og for å ha båret kniv på offentlig sted. Pedersen har erkjent straffskyld for oppbevaring av halvannet kilo amfetamin med svært lav renhetsgrad, promillekjøring, kjøring uten førerkort og ulovlig besittelse av en pistol og en armbrøst.

— Han har ikke erklært straffskyld, og derfor regner Helge med å bli frifunnet for de tre første og den siste av tiltalepostene. Narkotikaforholdet er gammelt, fra 2008, hans livssituasjon har den siste tiden vært usedvanlig hard, han har sittet 15 måneder i fengsel uten å kunne nyttiggjøre seg forskjellige tilbud. Derfor er det rimelig at straffen blir en betinget reaksjon, avsluttet Sjødin.

Dersom Pedersen blir dømt til betinget fengsel, betyr det at han slipper å sone dersom han ikke begår nye lovbrudd i en fastsatt periode, ofte to år.

De tre bistandsadvokatene i saken har lagt ned påstander om erstatningskrav på til sammen 4,3 millioner kroner.

Medforsvarer Svein Kjetil Lode Svendsen ba i dag retten også frifinne Pedersen for erstatningskravene. Beviskravet er lavere i erstatningssaker enn straffesaker, så Pedersen risikerer å måtte betale erstatning selv om han skulle bli frifunnet for de alvorligste tiltalepunktene.

Men hvis Pedersen blir dømt til å betale erstatning, mener forsvarerne at det riktige beløpet totalt bør ligge på mellom 600.000 og 700.000 kroner.

Tror på frifinnelse

Før de to fagdommerne og tre meddommerne trakk seg tilbake i går, fikk tiltalte anledning til noen avsluttende bemerkninger.

— Det gjelder min troverdighet. Jeg er blitt bombardert av Haugnes. Og det kan jeg forstå, jeg har jo vært en voldsmann halve livet. Men hvis jeg hadde gjort noe med Lena, ville jeg sagt det og gitt familien en forklaring, sa Pedersen.

Når saken er avsluttet, røper han overfor Aftenbladet at han har en god følelse.

— Jeg føler bevisene mot meg er blitt betydelig svekket i løpet av rettssaken, både av Sjødin og vitneutsagn. Jeg føler utfallet blir bra. Jeg tror jeg blir frifunnet for de alvorligste forholdene, sier Pedersen.

Blir Pedersen dømt for drap på Karlsen, blir han trolig den første siden krigen som er dømt for drap uten påvist lik.

Dom faller i rettsmøte mandag 15. februar klokken 13.