KRISTIANSAND: I dag startet rettssaken mot Stuverød.

Det var 15. april i fjor at Evje-mannen skjøt sin mor i hodet med en ombygd signalpistol, for å så skille liket i fem deler.

Statsadvokat Jostein Johannessen mener den tiltalte 40-åringen må dømmes til tvungent psykisk helsevern. Han la i sitt innledningsforedrag vekt på at mannen tidligere har vært involvert i flere episoder av trusler, blant annet mot hytteeiere i nærområdet, og må dømmes i tråd med påstanden.

**Les også:

— Hun hadde dødskramper**

Stuverød vil løslates

Grufullt syn

Det var et grufullt syn som møtte far til bjørn Stuverød da han kom hjem til gården 15- april i fjor. Han så godstolen til sin kone liggende like ved inngangsdøra. Da han kom inn i huset så han store blodmengder i stua. Bjørn Stuverød ropte til sin far at han hadde drept kjerringa. Farens ønsket ikke å forklare seg i retten. I stedet ble hans politiforklaringer lest opp. Midt under opplesningen gjemte far til tiltalte ansiktet med begge hendene.

Den 66 år gamle mannen kjenner seg igjen i forklaringen Stuverød har gitt om forholdet mellom ham og broren.

-De truet stadig med å drepe hverandre, fortalte faren. Videre fortalte han at den drapstiltalte sønnen var litt hissig, men for det meste verbalt. Han fortalte også at Stuverød mente at moren favoriserte broren hans. Dette var far ikke enig i.

På spørsmål om hva han mente var det beste for sønnen etter rettsaken, svarte faren at han ikke hadde noen formening om dette. –Men fengsel er vel ikke det beste, la han til.

Etter forklaringen brast han i gråt da han nikket farvel til sønnen.

Røkte hasj

Tidligere i dag forklarte Stuverød seg fra vitneboksen. Han fortalte at han i de siste årene har vært gårdsgutt hjemme hos sine foreldre.

Drapsdagen forklarer han slik:

– Jeg stod opp og drakk kaffe, og gikk en tur med hunden. Så røykte jeg hasj for å roe meg ned, forklarte han. Han hevden han hadde store søvnproblemer denne perioden. Faren var bortreist og moren befant seg i stua drapsdagen.

– Jeg hadde sett et menneske som lignet slik på meg at jeg trodde noen måtte ha stjålet sæden min.

-Så skjøt jeg henne

– Jeg fikk vrangforestillinger på grunn av dette mennesket som lignet sånn på meg, fortalte Stuverød. Han sier at han tenkte at dette måtte være datteren hans, og at noen hadde stjålet sæden hans. Etter tur nummer to med hunden denne dagen gikk han på loftet og hentet den ombygde signalpistolen.

– Så skjøt jeg henne.

Laget liste

— Jeg er veldig lei for det jeg har gjort. Jeg gikk til lege for å få sovemedisin, uten å få sovemedisin, forklarte Stuverød i retten. Han leste opp en liste over 12 gode grunner til at han må frikjennes:

1. Jeg vet hvor farlig søvnmangel er.

2. Jeg har ikke noe raseri, bare dårlig samvittighet og skyldfølelse.

3. Jeg har kommet over at jeg ble misbrukt i barndommen.

4. Jeg har tilgitt NN for at han utsatte meg for galskap.

5. Jeg vet nå at jeg ikke er (...).

6. Jeg vet hvor alvorlig syk jeg har vært, og er heldig som er blitt helt frisk igjen.

7. Jeg har ikke vrangforestillinger lenger.

8. Det mennesket som er ansvarlig for at oppveksten bestod av seksuelt misbruk, er død.

9. Jeg er ikke bitter eller sint på noen for at jeg ble utsatt for seksuelt misbruk i barndommen.

10. Jeg ønsker bare å være snill.

11. Jeg vet nå hvordan jeg skal unngå å få psykose igjen.

12. Jeg er et menneske som lærer av min feil.

Bestrider gjentakelsesfare

Påtalemyndigheten mener det er fare for at Bjørn Stuverød (40) kan begå nye alvorlige og straffbare handlinger. Hans forsvarer bestrider dette.

Aktor tegnet et bilde i retten av en mann som skal ha vært ustabil gjennom mange år.

— I 1999 skjøt han beinet til sin bror. I første omgang tok faren på seg ansvaret for dette, men har i senere forklaringer i fjor gått bort fra dette, opplyste statsadvokat Jostein Johannessen.

Han nevnte også de konfrontasjoner som har vært mellom Stuverød og hyttenaboer som er skremt både verbalt og med våpen.

Tvungent psykisk helsevern

Aktor beskrev deretter det som skjedde på gårdeen på Raustøl 15. april i fjor da Stuverød skjøt og drepte sin mor.

— Påtalemyndigheten mener det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger og at Stuverød derfor må dømmes til tvungen psykiskt helsevern, sa aktor.

Stuverøds forsvarer, advokat Ben Fegran, sier at stridstema i retten ikke er hva Stuverød har gjort, men om det fortsatt er fare for gjentakelse av straffbare handlinger som kvalifiserer til tvungen psykisk helsevern. Ifølge Fegran er ikke Stuverød lenger psykotisk.