KRISTIANSAND: – Terje Riis Johansen har rett: Det finnes ingen markerte politikere i fremtredende posisjoner fra Agder.

Dersom de borgerlige partiene vinner valget i 2013, vil bildet bli vesentlig annerledes. Erna Solberg sa i mai at Høyre har tradisjon for hente statsråder fra Agder. Det er et kraftig politisk manifest. For Høyre er Sørlandet så viktig. Arbeiderpartiet har på sin side vist det så ettertrykkelig: Sørlandet er ikke viktig, sier Peter S. Gitmark.

KrFs nestleder og stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Dagrun Eriksen, sier det slik:

– Nå har vi hatt svært mange år uten folk rundt kongens bord, men med statssekretærer på gangen. Forskjellen er dessverre stor fra den gang vi hadde Ansgar Gabrielsen og Jon Lilletun. Vi merker forskjellen, sier hun.

Stor innflytelse

Arbeiderpartiets to stortingsrepresentanter fra Agder er uenig – mildt sagt.

– Agder har stor politisk innflytelse. Men med utspillene som kommer her skrur vi hverandre ned. Nå må vi må kvitte oss med den politiske janteloven, sier Freddy de Ruiter og viser til at landsdelen har forsvarsminister Grete Faremo fra Aust-Agder og Astri Aas-Hansen fra Lillesand.

— Vi får gjennomslag så det holder, sier de Ruiter og viser til det nylig oppnevnte Sørlandsutvalget.

– Jeg synes det har skjedd enormt mye her. De to Agder-fylkene får til mye bra sammen og hver for oss. Jeg er lei av alle mytene om at vi ikke får til noe her, sier de Ruiter og viser til nye E 18, Universitetet, midler til riksvei 9, midtdelere, økt oppmerksomhet på E 39, Kilden, og at Aust-Agder kulturhistoriske museum er kommet inn på statsbudsjettet.

– E 18 og Universitetet: Var ikke det i Lilletun og Gabrielsen sin tid?

– Nei, det var teamwork. Lilletun var en av de store, men jeg vil fremheve oss alle som har deltatt med smått og stort. Det er det som er politikk – teamwork og å bygge relasjoner, sier de Ruiter.

De er sørlendinger

– Hva kan det ha seg at man plutselig ikke regner Grete Faremo eller Astri Aas-Hansen som representanter for Sørlandet, mens Dagrun Eriksen og Peter Gitmark – som også er bosatt på Østlandet – regnes som sørlendinger? spør Kari Henriksen, Aps stortingsrepresentant fra Vest-Agder.

— Jeg er glad for å tilhøre et parti som har sett og ser denne landsdelen, sier hun.

– I denne stortingsperioden har vi i tillegg til forsvarsministeren hatt fem statssekretærer og to personlige rådgivere fra Sørlandet. Og vi har fått fram dyktige kvinner. Det er ikke mange fylker som kan vise til samme representasjon, sier Henriksen.

– Det etterlyses lederskikkelser som Jon Lilletun?

– Jon Lilletun var en spesiell politiker, med en lang politisk karriere – uansett fylke. Han var en veldig flink politiker som klarte å samle folk. Det trenger vi. Hvis jeg skal peke på en utrolig flink politiker, så har vi Mette Gundersen, som får gjennomslag sentralt og har stor innflytelse, sier Kari Henriksen.

Ikke posisjoner

KrFs stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, sier det slik:

– Personer med tyngde viktig. Men personer i riktige posisjon er vel så viktig. De siste årene har vi ikke hatt sørlendinger i de viktige posisjonene, sier han.

– Når Arbeiderpartiet styrer får vi ikke de sentrale posisjonene. Jeg skulle gjerne hatt flere som Lilletun. Men får vi ikke den ene, så må vi få dem med posisjonene. Jeg er overbevist om at med en KrF-Høyre-regjering, så vil vi få flere som sitter mer sentralt. Dagrun Eriksen og Peter Gitmark vil være helt naturlige navn i en slik sammenheng, sier Ropstad.