KRISTIANSAND: To uker før valget møtes ordførerkandidatene i de fire største partiene til debatt på Kick i kveld. På dagsorden står blant annet skjenkepolitikk og bordvers i skolen. Men første punkt er hvem som er den beste ordførerkandidaten.

Debattleder Vidar Udjus innledet med å spørre Høyres Arvid Grundekjøn om han ser på selv som favoritt, slik de seneste målingene kan tyde på at han er.

— Sånn bildet ser ut nå er jeg det. Men intet er klart før velgerne har talt. Jeg ser lyst på utsiktene til å vinne frem. I konstellasjonen som avtegner seg er vi det største partiet. I en demokratisk tankegang er det ikke urimelig at vi får den sentrale rollen, sa Grundekjøn.

- Godt samarbeid i førti år

Jørgen Kristiansen gjentok at for KrF er politikken er viktigere enn verv.

— Vi skal snakke med Høyre i morgen og det er mange som ser at vi finner frem til de gode, gamle dagene. Vi har hatt et godt samarbeid i førti år, sa Kristiansen.

Han la til at partiet ennå ikke har tatt stilling til samarbeid med Frp.

— Jeg vil minne om at vi sammen med Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet kan danne et solid flertall.

Frp vil med

Utsogn mente Frps størrelse gjør det rettferdig at partiet ikke blir utelatt fra en borgerlig koalisjon.

— Det ser ut som det går mot et borgerlig styre, men ingenting er avgjort. Vi skal ha respekt for velgernes dom. Frp er et parti med en betydelig oppslutning, og vi ønsker ikke å la varordførervervet gli fra oss. Uten Frp blir det ikke en bred borgerlig allianse, sier Utsogn til fvn.no etter debatten.

Arbeiderpartiets Mette Gundersen la vekt på at KrF også har hatt god erfaring med å samarbeide med hennes parti.

— Vi er like avhengig av KrF som Høyre er. Men av respekt for velgerne venter vi med forhandlingene til valgnatta og etter valget, sa Gundersen.

— Av erfaring vet jeg at klimaet endres når valgresultatet foreligger. Dette endrer ingenting. Hvis en fordeler verv allerede nå er det i overkant arrogant, fortsatte Gundersen.

Ikke skremt

Gundersen var ikke skremt over de borgerliges selvsikre holdning.

— Jeg opplevde ikke de borgerlige partiene som veldig samstemt i dag, sier hun til fvn.no etter debatten.

Aps ordførerkandidat mente i tillegg at KrFs forpliktende samarbeid med Høyre er en halvsannhet.

— Når KrF ikke vil kommentere samarbeid med Frp blir det en halvsannhet. Vi kommer til å kjempe med alle midler for å hindre en Frp-dreining av byen.

Fvn.no kommer med mer fra debatten.