MANDAL: – Med dette oppfordrer jo Nav arbeidsgiverne til å si opp sine ansatte og heller leie inn arbeidskraft. Det er brudd på arbeidsmiljøloven der det heter at fast ansettelse skal være hovedregelen, sier leder i Agder fagforening Christian Justnes.

REAGERER: Leder av Agder fagforening Christian Justnes reagerer på Navs praksis om dagpenger under permitteringer. Dette bildet er fra en sommerdag av Justnes på jobb i Narvika. Foto: Arkivfoto

Foreningen er en del av Fellesforbundet, og organiserer de seks ansatte ved Konsmo Fabrikker som Fædrelandsvennen skrev om tirsdag. De er nå permitterte fordi fabrikken har lavere aktivitet.Til både de ansattes og ledelsens overraskelse vil det ikke bli utbetalt dagpenger. Det skjer etter at Nav har innskjerpet på reglementet om permitteringer.

– Har man hatt lang tid på seg til å planlegge og ser at produksjonen vil gå ned, vil det nå normalt ikke gi rett til dagpenger under permitteringer, sier avdelingsdirektør Per Lund i Nav.

Permitterer sjeldent

Justnes sier at Konsmo Fabrikker svært sjeldent permitterer. – Dette kan jo ikke sammenlignes med sesongarbeid som for eksempel i asfaltbransjen. Her snakker vi om en bransje som rammes av ordresvikt som sådan, sier Justnes.

Han forteller at han har ringt rundt til andre bedrifter innen entreprenørbransjen på Sørlandet som har permittert, og der det ikke har vært problem med dagpenger. – Da virker det som om det er forskjellsbehandling fra Navs side, sier Justnes.

– Handlet om lengden

Også stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) reagerer. Han sier at innskjerpingen fra Nav handlet om at man skulle stramme inn på antall uker med permitteringer, ikke hvem som skulle få dagpenger.

– I forbindelse med finanskrisen ble det gitt anledning til å permittere i 52 uker. Nå er det strammet inn til 30 uker, sier Holmelid.

Han sier han vil ta saken opp med SVs Kari Andersen som sitter i arbeids— og sosialkomiteen på Stortinget for å se om saken lar seg behandle politisk.