VENNESLA: — Barn og demente er en fin kombinasjon. Jeg kan ikke se at det er noe i veien for at det bygges både et senter for demente og en større barnehage her. Læringsverkstedet er proffe på barnehager, og det går ikke for bedehuset å fortsette som nå, sier en av grunneierne, Astrid Hodnemyr.

- Demente liker barn

— Jeg er mye innom Venneslaheimen og ser hvor godt demente liker å ha barn i nærheten. Et tilbud for begge på Holte passer bra, mener en annen grunneier Kjell Egil Reinertsen.

Søsknene Finn Ole Eliassen, Øystein Eliassen og Astrid Hodnemyr eier til sammen 13 mål. De to andre grunneierne er Olav Vennesland og Kjell Egil Reinertsen.

Vil kjøpe inntil 16 mål

I oktober gikk plan- og økonomiutvalget inn for å kjøpe ut grunneierne og etablere et nytt tjenestetilbud for demente på Holte. Det er snakk om en total grunnervervelse på mellom 10 og 16 mål. Rådmannen har i budsjettet lagt inn 18,1 millioner til formålet, med en mulig byggestart for dagsenter i 2014. Det planlegges også for åtte dementboliger.

Utvider til 60–70 barn

På det tidligere jordbruksområdet nær sentrum driver Vennesla bedehus i dag Søndagsbakken barnehage. De fikk sin tid tomten gratis av grunneierne. Nå er menigheten i forhandlinger med barnehagekjeden Læringsverkstedet om å etablere en fireavdelings barnehage samme sted. Det vil si en utvidelse fra 24 til 60–70 plasser.

Tomteavklaring

— Menigheten tok for en stund siden kontakt med oss, og nå er vi i gang med forhandlingene. Blir vi enige om en avtale, må vi presentere planen vår for kommunen. Vi må ha med oss både administrasjonen og de folkevalgte for å få til dette. Både med tanke på en tomteavklaring og at de ønsker oss, sier Karl Rossland, prosjektutvikler i Læringsverkstedet. Han antyder en investering på 20–25 millioner.

Læringsverkstedet er kjent med planene om dagsenter. Rossland sier de allerede har vært i dialog med grunneier Astrid Hodnemyr om å bygge en større barnehage.

Skuffet over kommunen

Grunneieren på sin side er åpne for salg. De hevder kun å ha lest om kommunens planer gjennom avisa.

— Jeg har ikke hørt et ord fra kommunen. Det er ingen som har spurt meg, og det er dårlig gjort. De ødelegger jo for mine planer om å bygge fire hus her, sier Kjell Egil Reinertsen.

— Vi har ikke hatt kontakt med kommunen, men det er greit nok for oss at de vil bygge. Men de må kjøpe grunnen til markedspris, understreker Astrid Hodnemyr.

Begynner snart planleggingen

Kommunalsjef samfunn Aslak Wegge sier de vil ta kontakt med grunneierne. Han vil ikke antyde hvor mye kommunen må betale.

— Vi ønsker å få hånd om grunnen og vil snart starte planleggingen, sier Wegge.