Letemannskaper fra Norsk folkehjelp avdeling Strand/Foresand er mandag morgen på plass ved Stapnes i Sokndal. Foto: Hans E. H. Jacobsen
heli.jpg Foto: Scanpix

EGERSUND: For øyeblikket er det fem redningshunder, et mannskap på tjue fra Røde Kors, de meste av dem fra Egersund, en spesialgruppe på elleve fra Norsk Folkehjelp Strand og Forsand, fem roverspeidere ute og leter, sier redningsleder, førstebetjent Leif Seglem, til Aftenbladet. De foretar strandsøk i nærområdet.

I tillegg har brannvesenet nå fått satt ut en lettbåt for å søke i fjæresteinene.

Redningskrysseren Peter Henry von Koss er på vei.

Aftenbladets medarbeidere er på plass i leteområdet i morgentimene og melder om overraskende rolig sjø og gode forhold for leting fra morgenen av. Ved 10-tiden var det oppholdsvær, lyst og gode leteforhold.

På grunn av at bølgene har gått langt opp på land, så er det svært glatt i strandsonen. Alle som deltar i søket går med hjelm.

Ikke helikopter

Hovedmaskinen til Hovedredningssentralen står på bakken på grunn av vedlikehold, mens en annen er i lufta, men ikke i bruk under leteaksjonen. Fra Hovedredningssentralen får Aftenbladet opplyst at de derfor holder seg til det som må komme av forespørsler fra politiet, men at de tviler på at helikopterne deres skal brukes under aksjonen.

Etter det Aftenbladet forstår, er politiet i Oslo kontaktet for å få brukt deres helikopter, som er utstyrt med varmesøkende kamera, men at det ikke har kommet noe svar på denne henvendelsen ennå.

Skumringslandet

De to som er savnet, jobbet begge i filmteamet som holder på med innspillingen av filmen «Skumringslandet». De to skal være 25 og 27 år gamle, den ene fra Oslo, den andre fra Kvinesdal. Filminnspllingen foregikk i Sokndal.

En tredje mann ble også tatt av bølgen, men klarte å kare seg fast og kontaktet politi og redningsmannskaper.

Værforholdene søndag kveld gjorde det svært vanskelig å lete etter de to savnede. Søket ble derfor foretatt med to helikoptre og redningsskøyta Peter Henry von Koss fram til været gjorde det uforsvarlig å fortsette letingen. Da var klokken seks over halv sju på kvelden.

Alle filmfolkene får tilbud om samtale og hjelp, og søndag kveld var store deler av crewet bak «Skumringslandet» samlet i Doktorgården på Hauge.

— Dette er en forferdelig ulykke. Etter hvert som det ble kjent at de involverte arbeidet med «Skumringslandet», setter den forferdelig hendelsen sterkt preg på folk i kommunen, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen tilDalane Tidende.