KRISTIANSAND: – Nå har vi en historisk anledning til å øke handlingsfriheten for investeringer. Men vi må ta ned kostnadene særlig på antall ansatte selv om det er frustrasjon over bemanningen på flere avdelinger, sa direktør Jan-Roger Olsen under møtet i styret Sørlandet sykehus i dag.

Økonomidirektør Per Qvarnstrøm orienterte styret om status i behandlingen av budsjettet for 2012, som skal avsluttes i styremøtet 15. desember.

Oppsigelser

– Vi styrer mot et resultat på 98 millioner kroner. For å nå det målet må vi kutte kostnader for rundt 50 millioner kroner, sa Qvarnstrøm. Han påpekte at størstedelen av de 50 millioner kronene er lønnsutgifter. Men verken han eller styreleder Peder Olsen tror det vil bli nødvendig å gå til oppsigelser for å klare innsparingen.

– Det vil løse seg gjennom naturlige prosesser i en så stor organisasjon, bekrefter de begge to.

Ukentlig sitter direktør Olsen i møter for å bevilge penger til utstyr som går i stykker. Det er behov for investeringer også til bygg og operasjonssaler som overstiger en milliard kroner. Så for å få råd til å sette i gang massive investeringer, må sykehuset får redusert driftsutgiftene nok til at det har råd til å betale renter og avdrag.

Råd

Samhandlingsreformen iverksettes fra nyttår, og kommunene skal overta oppgaver som sykehuset har i dag. Dette gjelder både øyeblikkelig hjelp og mottak av utskrivningsklare pasienter. Spørsmålet er om kommunene klarer å etablere de tilbudene som skal til, og om de er klare til å betale sykehuset 4000 kroner døgnet for å gjøre jobben for dem dersom tilbudene ikke blir etablert.

I tillegg innebærer reformen at sykehusene skal bli enda mer spesialiserte.

– Jeg mener vi blant annet må vurdere en reduksjon i forebyggende tiltak og rehabilitering. Dette er tilbud befolkningen på Sørlandet har behov for, som kommunene ikke har tatt ansvar for, som sykehuset har opprettet i stedet, sa direktøren.

Batalje

Han mer enn antydet at budsjettmøtet i desember kommer til å bli en batalje hvor tungtveiende interesser skal veies opp mot hverandre.

Styreleder Peder Olsen forsikret direktøren om at han har styrets fulle støtte i kampen for å oppnå et overskudd på 98 millioner kroner.

– Og jeg vil minne om at vi befinner oss i en veldig god, økonomisk situasjon. For bare få år siden kjempet vi med å unngå underskudd på 100 millioner, nå skal vi forsøke å nå et overskudd, sa Peder Olsen.