VENNESLA/KRISTIANSAND: – Dokumentene inneholdt en rekke navn på innlagte pasienter på Sørlandet sykehus og sensitive opplysninger om dem, bekrefter pasient— og brukerombud Gunhild Solberg.

Funnet ble gjort av en kvinne på en bussholdeplass på Vikeland i Vennesla. 29. juni sendte ombudet dokumentene videre til Sørlandet sykehus HF og administrerende direktør Jan Roger Olsen, samt kopi til Helsetilsynet.

– Jeg synes saken er svært alvorlig. Det er derfor vi tar den opp med sykehuset, uttaler Solberg.

Pasient- og brukerombudet ønsker nå å vite hvordan det kunne skje, og hva som gjøres for å hindre gjentakelse.

– Slikt skal ikke forekomme. Dokumenter som dette skal ikke ut av sykehuset, svarer sykehusdirektør Olsen.

Han forteller at ledelsen er i dialog med avdelingen det gjelder for å finne opphavet til hendelsen. Av hensyn til at man ikke vil gjøre pasienter urolige, ønsker ikke pasient- og brukerombudet å si hvor mange personer dokumentene gjelder.

– Det må nesten sykehuset velge om de vil oppgi, sier rådgiver Jan Morten Berntsen hos pasient- og brukerombudet.

– Åpenbar brist

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen opplyser at de ikke vet eller kan si mer før mandag, grunnet ferieavviklingen.

Han antar at dette er en forseelse, og ikke noe som er gjort bevisst.

– Men det er en åpenbar brist, og vi må uansett skjerpe rutinene våre på håndtering av pasientopplysninger, sier han.

Også fylkeslege Kristian Hagestad ser alvorlig på saken.

– Det er alltid alvorlig når pasientopplysninger kommer på avveie. Det ødelegger tilliten som helsevesenet er helt avhengig av, sier Hagestad.

Han vil nå be om tilbakemelding fra sykehuset på hva de vil gjøre for å hindre gjentakelse.

– På grunnlag av det vil jeg vurdere en reaksjon og se hva som kan gjøres for å hindre gjentakelser, sier fylkeslegen, som i fjor høst anmeldte sykehuset da Fædrelandsvennen avslørte at pasientopplysninger lå fritt tilgjengelig på internett.

Også Datatilsynet vil kobles inn i saken.

— Vi ser mer på systemet, om det er en system- eller rutinefeil. Er det en alvorlig menneskelig glipp kan det bli sanksjoner mot den det gjelder, men da er det Helsetilsynets oppgave å avgjøre, sier informasjonsdirekør Ove Skåra i Datatilsynet.

Underlivs-dvd

Dette er ikke første gang at Sørlandet sykehus er i søkelyset for brudd på taushetsplikten.

I januar i fjor havnet dvd-er fra en underlivsoperasjon på Sørlandet sykehus Arendal på et vaskeri i Tvedestrand, og senere i postkassen til pasienten. Dvd-ene hadde fullt navn og personnummer. Helsetilsynet konkluderte med at kirurgisk avdeling hadde brutt helsepersonelloven paragraf 21 om taushetsplikt.

I fjor høst lå sensitiv informasjon om 228 svineinfluensa- og kikhostesmittede pasienter fritt tilgjengelig på internett i en periode. Fylkeslegen anmeldte siden sykehuset for hendelsen.

I april ble det kjent at feillagrede pasientopplysninger hadde gjort at uvedkommende fikk tilgang til diverse pasienthistorikk ved Klinikk for psykisk helse i begge Agder-fylkene. Feilen hadde skjedd ved skifte til systemplattformen Windows 7, og det ble lovet full opprydning i etterkant.

– Jeg begynner jo å lure på hvilket forhold de ansatte på sykehuset har til taushetsplikten når slike saker dukker opp, sier pasient- og brukerombud Gunhild Solberg.