Kunnskapsminister Kristin Halvorsen strammer inn på antall fraværsdager skoleelever kan stryke fra vitnemålet sitt. Mens det tidligere har vært 14 dager, skal det nå bare bli 10. Skuffet

– Dette gir oss mindre mulighet til å engasjere oss. Vi får mindre spillerom til å drive med politisk arbeid og organisasjonsarbeid, sier Milos Rados, leder for Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

Han mener det bør stilles strengere krav til dokumentasjon om hvorfor man er borte, men at det ikke skal hindre engasjementet.

– Norske elever er i verdenstoppen i demokratideltakelse. Det er utrolig synd at man nå skal begrense vår mulighet til å bruke disse egenskapene, sier den skuffede lederen.

Nye regler

Kunnskapsdepartementet innførte 1.august i fjor nye regler om at inntil 14 dagers dokumentert fravær kan strykes fra elevens vitnemål. Dokumentasjon fra foreldrene var godt nok

– De gamle reglene ble oppfattet som at fravær var mer akseptert enn tidligere. Det er skadelig hvis det brer seg en oppfatning av at nesten tre ukers fravær er greit. For mange elever tolket det slik, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Aftenposten.

I de nye reglene som nå er fastsatt må elevene levere legeerklæring for å få strøket fraværet. Det er først ved fjerde sykdomsdag at fraværet kan strykes. Kronikere og funksjonsnedsatte elever unntas fra den siste bestemmelsen.

Blir hindret

Elevorganisasjonsleder Rados tror på sin side den nye regelendringen ikke vil føre til mindre skulk.

– De som skulker gjør det uansett, det skyldes mangel på motivasjon. Men det skal ikke være slik at de som velger å engasjere seg skal bli straffet, mener Rados.

Han understreker viktigheten av at ungdom engasjerer seg.

– Ungdom har de siste 50 årene opplevd å bli hørt i større grad fordi man har hatt elevråd, ungdomspartier og en sterk elevbevegelse å engasjere seg i. Som medlemmer av samfunnet er det rett og rimelig av vi blir hørt. Så hvis man da begynner å kutte i gyldig fravær vil dette være et steg tilbake, sier han, før han legger til:

–Vi skal jobbe i hele dag med dette. Vi sender ut pressemeldinger, skriver leserinnlegg, ringer rundt til elevrådsledere og prøver å skape engasjement rundt dette. Det er viktig å holde denne debatten i gang, sier Rados.