Foto: Per Olav Verås
Foto: Per Olav Verås

FARSUND: Den 3. juni sendte elever ved Farsund Kristne Grunnskole opp en heliumballong med kamera og GPS-utstyr i verdensrommet.

— Den stegt til 33.000 meter, forteller naturfaglærer Per Olav Verås, som har ledet prosjektet under navnet "Newtongutta".

Høyskoleelever i Gjøvik skal ha forsøkt noe lignende, men ikke nådd høyere enn noen få kilometer.

— Da vi fikk tillatelse fra Avinor til å gå helt opp til 100.000 fot, eller 33.000 km, var vi henrykte, sier han.

Sendt opp midt på natten

Inspirert av prosjektet Brooklyn Space Program, som fvn.no skrev om i oktober i fjor, startet Verås sonderingene i fjor. Han har personlig brukt 29.000 kroner på utstyret.

Planen var å sende ballongen opp i mai, men dårlig vær utsatte prosjektet. Men så endelig, etter syv måneders planlegging, kunne den vellykkede "romferden" iverksettes. 3. juni dro Verås og tre elever ut midt på natta.

Klokken 03.30 ble latexballongen, som målte 3-4 meter i diameter, sluppet fra Liknes skole i Kvinesdal.

— Værforholdene var gunstige, så vi måtte hive oss rundt og få sendt den opp. Vi satt vel i bilen i tolv timer i strekk, til ballongen ble funnet igjen i Kristiansand, sier Verås.

Her kan du se videoen:

Turen opp i stratosfæren hadde Verås og elevene regnet seg frem til at kom til å ville ta halvannen time, før ballongen sprakk.

Kameraet filmet nedturen også, helt frem til ballongen landet trygt på et hustak på Tinnheia.

Da hadde Verås og elevene mistet GPS-kontakten med ballongen, som nå hang i en fallskjerm mens den dalte ned mot moder jord.

Manuelt søk

— Signalene forsvant to og en halv time etter slippet, og etter planen skulle ballongen ha landet i Vigeland. Det lyktes likevel Verås og elevene å finne tekniske spor som førte dem til Kristiansand.

- Vi brukte alt vi hadde lært av matematikk og beregninger, og tolket målingene dithen at den hadde landet i et boligområde på Tinnheia. Da måtte vi bare begynne å banke på dører i området, og til alt hell fant vi igjen ballongen klokken 07.00, sier Verås.

Fredag reiser han til Kristiansand for å gi en iPad i gave til guttene som hjalp Newtongutta å finne igjen utstyret.

Nå har Verås begynt å se seg om etter sponsorer til neste års prosjekt.

— Da sender vi opp en ny ballong, da med to videokameraer, samt instrumenter som kan måle lufttrykkk sier Verås.

Les også: Sendte iphone og kamera til værs