KRISTIANSAND: — Tidligere gikk ungdommer fra fest hvis noen røykte hasj. Nå anses det som normalt blant mange unge, sier Anne-Randi Hanssen, koordinater for hasjavveningsarbeidet i Kristiansand kommune.

Hun har god erfaring med hasjmisbrukere, etter å ha vært i kontakt med over 400 ungdommer gjennom sitt arbeid med forebygging og avvenning. I en undersøkelse foretatt av Enhet for sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand blant 10. klassinger i Kristiansand forrige skoleår, kom det frem at 70 prosent av dagligrøykere også har prøvd hasj.

— At ungdom opplever dette som normalt, og at de som bruker det blir stadig yngre, skremmer oss veldig. Det er lettere å begynne med hasj enn alkohol, for du ser det ikke like lett og man lukter det ikke, sier Geir Ropstad, som også jobber med hasjavvenning i kommunen.

Anne-Randi Hanssen mener Kristiansand er en foregangsby når det gjelder hasjavvenningstiltak, og viser til det tverrfaglige samarbeidet mellom blant annet kommunale og statlige avdelinger, sykehuset, politiet og fengselet, som har pågått siden 2005. I morgen skal derfor kommunen legge frem sine erfaringer, det skal presenteres ny forskning om hasj og det blir foredrag om problematikken på Kvadraturen skolesenter.

— Vi har kommet langt i Kristiansand. At vi organiserer arbeidet på denne måten er ganske spesielt, sier hun, og legger til at kommunen har laget et hasjavveningsopplegg som flere nærliggende kommuner har adoptert.

Seminaret «Ut av tåka», som arrangeres av Cannabisforum Sør for sjette gang, har deltagelse helt fra Tromsø i nord til Danmark i sør.