For diagnosen Slapphet og tretthet er Agderfylkene på topp på landsbasis. FOTO: Scanpix. Foto: Johannessen, Sara

Diskutér nederst i saken!

AGDER: – Vi ble overrasket over at det er så store forskjeller mellom fylkene, sier seniorrådgiver Nina Lysø i Nav.

Hun har sammen med en arbeidsgruppe i etaten kartlagt varigheten på sykemeldinger i de forskjellige fylkene i landet. Ifølge deres rapport utmerker begge Agder-fylkene seg med lange sykemeldinger. Egdene holder seg hjemme fra jobb mer enn én uke lengre enn landsgjennomsnittet, for de samme sykdommene.

– Man skulle tro at mennesker med den samme diagnosen ville ha relativt lik sykemelding uavhengig av hvor man bor, men undersøkelsen viser at dette ikke er tilfelle, sier Lysø til Fædrelandsvennen.

«SLAPPHET»

Sørlendinger utmerker seg spesielt med langt sykefravær for psykiske lidelser. Ved diagnosen «slapphet og tretthet» er aust-egdene i gjennomsnitt borte fra jobb i 71 dager, mens tallet er 69 dager i Vest-Agder. Ingen andre fylker har lengre sykefravær ved samme diagnose. Til sammenligning er snittet blant innbyggerne i Oslo bare 45 dager med sykemelding.

– Disse funnene er noe som bekymrer oss. Desto lenger arbeidstakerne er borte fra arbeidsplassen, desto større er sjansen for at de ikke kommer tilbake til den samme jobben og at de blir varig uføre, sier avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder.

– DÅRLIG TILRETTELEGGING

Han opplyser at Nav i alle fylker nå er i gang med å kartlegge sykemeldingspraksisen, for å få leger til å reflektere over egen praksis i forhold til andre distrikter. Det vil også komme en veileder fra direktoratet som skal gi allmennlegene felles retningslinjer for sykemelding i de største sykdomsgruppene.

Lund mener imidlertid at det største ansvaret og potensialet hviler på arbeidsgiverne.

– I følge denne rapporten er det helt tydelig at arbeidsgivere på Sørlandet er dårligere til å tilrettelegge på arbeidsplassen enn de er andre steder i landet, sier avdelingsdirektøren.