KRISTIANSAND: Et tips-foto viser hvordan fuglen hadde satt seg godt til rette på Gimlemoen-skiltet like ved Universitetet i Agder (UiA).

Rakkelhane

Mange ville kanskje tippet at fuglen var en storfugl, altså en tiur eller en røy, men trolig var det en langt sjeldnere variant som hilste bilistene god morgen.

— Dette er nok en rakkelhane, altså en krysning mellom orrhane og røy. Det er fantastisk å se en så sjelden fugl, fri og ute i et befolket område. Det er et svært sjeldent syn, sier Asbjørn Lie, biolog og rådgiver ved Agder naturmuseum.

Ifølge Lie, som har ornitologi som et av sine store interessefelt, så har debatten gått i fuglemiljøet om hva slags skapning dette er.

— Først trodde jeg at det var en krysning av en tiur og en orrhøne, men Arne Flor i Arendal (leder av foreningen Våre Rovdyr, red. anm.), har nok rett i at dette er en hybrid av orrhane og røy, sier han.

Sjelden hybrid

Asbjørn Lie sier at dette er en svært sjelden fugl å komme over, spesielt så synlig i et befolket område.

— Det er ikke mye orrfugl eller tiur rundt Kristiansand, og slike krysninger skjer ikke ofte, men det hender, sier Lie.

Rakkelhanen er som oftest infertil, som betyr at den ikke formerer seg, og at det blir med én generasjon.

Lie sier at det er lite orrfugl og storfugl så langt sør i Agder, men at han tror at rakkelhanen er en lokal fugl fra naturreservatet Skråstadheia, på østsiden av Otra.