OSLO: De tre partiene har alle hatt gruppemøter i dag, og der kommet til enighet om at de ber regjeringen om å si nei til søknaden om å flytte over fra Aust-Agder til Vest-Agder.

Dermed synes saken avgjort.

De fire kommunene søkte høsten 2011 om å få bytte kommune fra Aust til Vest. Tre av kommunene, Iveland, Lillesand og Birkenes avholdt en folkeavstemning, der et klart flertall i de tre kommunene sa ja til en fylkesoverføring. Den fjerde kommune, Evje og Hornnes, hengte seg på søknaden uten å ha gjennomført en folkeavstemning. Samtidig med denne folkeavstemningen i september 2011 sa et flertall i Aust-Agder nei til ett felles Agderfylke.Etter cirka ett års behandling i kommunaldepartementet og Stortinget har nå det sittende flertall bestemt seg. De sier nei til søknaden. Rent formelt skal kommunaldepartementet nå skrive en stortingsproposisjon, som igjen skal behandles i Stortinget. I den runden vil også de partiene som ikke sitter i regjering uttale seg.

Pressekonferansen pågår nå

På pressekonferansen legger de tre regjeringspartiene vekt på at de har behandlet saken grundig.

— Alle skjønner at dette er en vanskelig sak, sier saksordfører.

— Summen av ulempene ved en overgang er større enn fordelene. Derfor er det saklig grunnlag for å si nei. Det er fullt mulig å argumentere for det motsatte, men dette er vår vurdering, sier han.

Pressemelding fra regjeringspartiene

Følgende pressemelding ble sendt ut fra gruppemøtet til de tre regjeringspartiene:

Dagens fylkesgrense mellom Aust-og Vest-Agder består

De rødgrønnestortingsgruppene tilråderregjeringen å sinei til ønsketfra fire kommuner i Aust- Agder om åflytte over til Vest-Agder. Fire kommuner i Aust-Agder har søkt Kommunal- ogregionaldepartementet om overflytting til Vest-Agder. De kommunene det gjelder,er Evje og Hornnes, Birkenes, Iveland og Lillesand.

— Partigruppene mener dette er en sak hvor det har kommet framgode og tydelige argumenter fra alle involverte parter. Vår konklusjon erbasert på engrundig vurdering av alle disse argumentene, sier Eirik Sivertsen, Aksel Hagenog Heidi Greni, som er kommunalpolitiske talspersoner i Arbeiderpartiet,Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

I 2011 ble detavholdt en folkeavstemming om sammenslåingav Agderfylkene, og resultatet viste et klart nei-flertall i Aust-Agder.

— Til tross formange gode argumenter for åtillate en grensejustering, har hensynet til åopprettholde Aust-Agder som et bærekraftigfylke over tid, værtutslagsgivende for partienes tilråding,sier de kommunalpolitiske talspersonene i Arbeiderpartiet, SosialistiskVenstreparti og Senterpartiet.