KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett forklarte den 13 år gamle jenta at mannen, som kom på besøk til henne, var fullt klar over hennes egen alder. Selv hevder den tiltalte mannen, som var 21 år på gjerningstidspunktet, at jenta sa hun var 17 år.

— Hun så ut som om hun var 17-18, forklarte den tiltalte i retten.

Han var bastant og klar på at når jenta nå sier hun var 13 år, er det blank løgn.

En venninne av 13-åringen fortalte i retten at fornærmede hadde sagt til 22-åringen at hun var 17 år, og at hun oppga feil fødselsår på Facebook for å fremstå som eldre enn hun var.

Snek seg inn

Men jentas hjelp snek gutten seg inn i huset på kveldstid mens faren lå på sofaen i stua og sov. På jentas rom oppholdt gutten seg i nesten et døgn før mor banket på døra og oppdaget besøket. Gutten ble deretter sendt på dør, og ifølge sin egen forklaring ble han truet med juling og drap fra medlemmer av jentas familie.

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om å kreve 22-åringen forvaringsdømt. Han er tidligere dømt for overgrep mot en fire år gammel jente for fem år siden.

Den tiltalte har vært under etterforskning for flere overgrep mot andre barn. Disse sakene er henlagt fordi den tiltalte var under den kriminelle lavalder på gjerningstidspunktet. I retten i dag husket ikke den tiltalte noe fra disse overgrepene.

Tvungen psykisk helsevern

Forsvareren til 22-åringen, advokat Pål Berg Helland, kommer til å prosedere på at det var jevnbyrdighet med hensyn til alder og utvikling i det seksuelle forhold som oppsto med den 13 år gamle jenta. Det kan bety frifinnelse.

Den tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet. Dersom retten skulle finne mannen skyldig, mener advokat Berg Helland at han ikke skal dømmes til straff, men til tvungen psykisk helsevern.

Vanskelig oppvekst

Gutten har adhd, og har hatt en vanskelig oppvekst i fosterhjem og på institusjoner.

— Det har vært tøft å bo i fosterhjem og på barnevernsinstitusjoner, fortalte den 22 år gamle mannen, som husket svært lite om det som har skjedd i tidlig barndom og ungdom.

Han hadde imidlertid positive tilbakemeldinger fra et fem år langt opphold ved en institusjon på Østlandet. Oppholdet ble avsluttet i fjor våres fordi hjemkommunen ikke ville betale lengre. I stedet tilbød kommunen en omsorgsbolig med oppfølging.

Tiltalte avviste at han hadde behov for spesiell oppfølging.

Aktor: - Det sier du etter en rekke overgrep tidligere og nå tiltalt for et nytt?

— Jeg har tatt små viktige skritt fremover etter overgrepsdommen. Hadde den fornærmede jenta på 13 sagt ærlig fra om sin alder, hadde jeg aldri besøkt henne, sa den tiltalte.

Det er oppnevnt to psykiatrisk sakkyndige som har vurdert den tiltalte. De har konkludert med at den tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet.

- Jeg ble selv mishandlet

Den overgrepstiltalte mannen sjokkerte retten da han fortalte at han selv hadde blitt utsatt for overgrep.

— En mann plukket meg opp på vei hjem fra skolen. Jeg var seks år.

advokat paal berg helland.jpg Foto: Hallgeir Oftedal

22-åringen har aldri fortalt noen om de overgrepene han har vært utsatt for gjennom barndommen før hans forsvarer, advokat Pål Berg Helland , som den første, fikk høre det for få dager siden. I retten i går fortalte 22-åringen, motvillig og litt nølende, om hva som hadde skjedd. Han brukte lang tid, og var sterkt berørt av situasjonen.— Det jeg selv ble utsatt for kan kanskje forklare det jeg gjorde mot andre fordi jeg på en måte trodde det var lovlig.

Stoppet av mann i bil

Gutten fortalte retten en historie om da han på vei hjem fra skolen som seksåring i 1996 og ble stoppet av en mann i bil som lurte på om han ville sitte på hjem. Gutten sa ja, men bilen kjørte forbi stedet gutten skulle slippes av.

— Han tvang meg til å ta av klærne. Deretter måtte jeg gjennomføre oralsex. Jeg løp etter hvert av gårde og gjemte meg bak et tre i skoen. En uke senere dukket han opp igjen. Han tok meg inn i bilen, kjørte meg videre og tok meg inn i en kjeller. Han tvang meg til sex. Mannen slo meg. Jeg var livredd. Jeg var jo bare seks år den gangen.

Torturert og mishandlet

— Han kontaktet meg stadig vekk. Jeg ble tvunget inn i bilen, jeg ble slått, truet og mishandlet. En gang bandt han meg fast til en stolpe og gjennomførte overgrepene. Det var fullbyrdet sex mange ganger. Han kalte meg for de verste uttrykkene du kan tenke deg. Jeg turde ikke gjøre annet enn det han forlangte. Jeg trodde den gang dette var lovlig, men han har ødelagt livet mitt. Og han truet meg med at hvis jeg sa dette til noen, kom han til å drepe meg.

— Når opphørte dette?, ville forsvareren, advokat Pål Berg Helland, vite.

— I 2004, da jeg var 14. — Ønsker du nå å anmelde dette til politiet?

— Ja.