OSLO: – Grete Faremo er en av våre dyktigste politikere og hun har lang erfaring som statsråd. Hun må bruke den politiske tyngden som en brekkstang for å gi bedre kår for politiet på Agder, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Få timer etter at Faremo tok over som justisminister var Ropstad på banen med en påminnelse om at politiet på Sørlandet sliter med ressurser.

Kutter

– Det er ansettelsesstopp på Agder. Vikariater blir ikke videreført, og ved naturlig avgang blir det ikke ansatt nye. Det ligger an til at en reduksjon på mellom 30 og 40 stillinger. Dette vil svekke trygghetsfølelse, det forebyggende arbeidet og tjenesteytingen på kontorene, sier Ropstad.

KrF-politikeren er kritisk til at hverdagskriminalitet i Agder blir henlagt, politibåter uten tabulert tjeneste i sommersesongen og at det varsles en kraftig reduksjon i antall steder hvor politiet er fast stasjonert.

Endre

– Kriteriene i regjeringens tildelingsmodell gjør at Agder kommer dårlig ut på nesten samtlige områder. Kristiansand er ikke stor nok til at det utløses storbymidler. Det håper jeg Faremo kan få endret på. Hun må skjønne at Sørlandet kommer skjevt ut i modellen, sier Ropstad.

15. juni i år var Ropstad i møte med daværende justisminister Knut Storberget. Temaet var det samme, men han vant lite gehør hos Storberget.

– Hva er det som gjør at du tror det blir annerledes under Faremo?

Halmstrå

– Hun er fra Sørlandet og jeg tenker at vi må gripe det halmstrået så godt vi kan. Jeg håper hun representerer den landsdelen hun kommer fra og endrer kriteriene slik at det gir bedre vilkår for politiet i Agder, sier Ropstad.

Ledelsen ved Agder politidistrikt har foreslått å redusere antall enheter fra 27 til 11 enheter. Ropstad mener at en slik sentralisering er altfor drastisk.

– Det viktigste er at Faremo går gjennom tildelingsmodellen for ressurser til politiet og at Sørlandet kommer bedre ut enn de gjør i dag, sier Ropstad.