KRISTIANSAND/LILLESAND: — I korte trekk skal vi ha en øvelse ved Storemyrkrysset rundt klokken 18, men vi starter riggingen rundt 17.15, sier overbefal Johnny Flæte i Kristiansandsregionen Brann og Redning (KBR).

Flæte er hemmelighetsfull om akkurat hva de tre nødetatene - brann, politi og ambulanse - skal øve på fram til klokken 20 - det blir en «hendelse» i den ene tunnelen, forteller han.

Han lar seg overtale litt seinere til å presisere: En stor bilbrann i venter mannskapene.

— Det blir en stor øvelse, det kan jeg si. Trafikken stenges i begge retninger, fortsetter Flæte.

Omkjøring

Det blir dermed skiltet omkjøring i det aktuelle tidsrommet.

Fra KBR kommer Kristiansand og Lillesand til å være representert med 8-10 innsatsmannskaper, samt observatører. I tillegg kommer politi- og ambulansepersonellet.

Flæte føler ikke han kan kommentere ulempene øvelsen vil få for trafikantene, det er Agder OPS vegselskap som leder øvelsen. Men han mener tidspunktet for stengningen er valgt med omhu.

— Det er to år siden vi gjorde noe lignende, det var da veien åpnet. Dette er ikke noe vi gjør hver dag, sier Flæte.

Satte fyr på bil

Og så, rundt 17.15 satte brannvesenet fyr på en utrangert stasjonsvogn plassert midt i Skifjelltunellen. En brennende nakkepute ble kastet inn i bilen, som raskt blusset opp i flammer. Fem minutter seinere, og godt hjulpet av gassflasker i kupeen, var den overtent. Bilbrannen ble effektivt slukket, og før klokken 19 pågikk «opprydningsarbeidet» på stedet. Veien var stengt i begge retninger frem til 20-tiden.

Foto: Ernest Boswarwa
Foto: Ernest Boswarwa
Foto: Ernest Boswarwa