VENNESLA: Det var fredag morgen jegeren, som også er grunneier, ringte inn til lensmannen i Vennesla og Iveland om de to unge litauerne han hadde funnet i en bil på Skjervedal mellom Vennesla og Vatnestrøm. De hadde tydeligvis overnattet i bilen og hatt en liten fest i skogen. Der lå både gassgrill og andre gjenstander i skogkanten like ved en bomvei.

Pågrepet

Politibetjent Kenneth Kleveland la to og to sammen. Torsdag pågrep politiet i Vennesla to litauere som stjal barberblader for 2.000 kroner ved Meny-butikken i Trekanten senter. De ble fengslet over natten, men politiet mente de måtte hatt forbindelse til en bil.

— Vi fant ingen bil utenfor Meny. Da jegeren ringte fredag, rykket vi ut. Men da var fuglene fløyet. Jegeren kunne imidlertid fortelle at det var snakk om en rød Audi A6 med litauiske skilter, forteller Kleveland.

Dermed var det bare å begynne å lete

— Vi pleier å ta en runde til aktuelle butikker med video-kamera for å se om de har opplevd noe. Det virket denne gangen også, sier Kleveland.

Kakemann ga fullklaff

Klokken 13.30 fredag var Kleveland inne og kjøpte to kakemenn på Esso Vennesla til seg og kollegaen. Da spurte han om Esso hadde blitt frastjålet bensin i det siste.

— Ja, en rød Audi med utenlandske skilter stakk fra regningen i går. Vi har ham på video, lød svaret fra kassen.

— Vi har nå både bil og bilnummer – og vi har to personer på film som stikker av fra en bensinregning. Vi har ikke funnet dem ennå. Tradisjonelt blir de i området til de kan få med seg sine kamerater hjem. Siden den ene vi tok torsdag, ble varetektsfengslet fredag, har vi godt håp om å finne dem i helgen eller over helgen, sier Kleveland.

Flere forhold

Det begynte med noen barberblader og deretter en oppmerksom jeger. Nå mener Kleveland at litauerne kan stå bak flere alvorlige kriminelle forhold – og han har god tro på at de står foran en større oppklaring.

— Det har vært en del bilinnbrudd i Vennesla de siste dagene. Vi har også noen andre innbrudd mot Mosby. Vi ser en sannsynlig sammenheng, sier politibetjent Kleveland.

Hvor litauerne har gjemt tyvegods, vet ikke politiet ennå. Men det håper de også å finne ut.