KRISTIANSAND: Det slår Kristiansand tingrett fast.

— Skisenteret kan i kraft av sin private råderett disponerer arealet med de bergensninger som følger av feste-/leieavtalen og offentligrettslige forhold, skriver tingrettsdommer Lillian Skranefjell i dommen.

Nektet å innfri krav

Arne Johan Mosfjeld har drevet skiopplæring på Hovden i 20 år. For en stund tilbake fikk han beskjed om at Hovden skisenter hadde solgt rettighetene til å drive undervisning i bakken til selskapet Lagg AS. Mosfjeld fikk skulle få fortsette å benytte skianlegget, men måtte innfri en del krav.

Blant annet krevde skisenteret at Mosfjelds selskap skulle ha gyldig medlemskap i Destinasjon Hovden, føre inntekter og utgifter i regnskapet, melde inn i gruppene i forkant og ikke drive opplæring for flere enn dem Mosfjeld er reiseoperatør for.

Disse kravene nektet Mosfjeld å innfri, og stevnet derfor skisenteret for retten.

— Bakken er regulert som et offentlig friområde. De kan ikke selge en slik enerett til et offentlig område. Da har de kort og godt solgt en vare de ikke eier, sa Arne Johan Mosfjeld til fvn.no i forrige uke.

Retten uenig

Retten er ikke enig med Mosfjeld:

— Det at saksøkers drift av skiskole ikke er i strid med offentligrettslig regelverk, medfører ikke at han har en ubetinget rett til slik næringsdrift på arealer som eies og disponeres av andre, skriver retten.

Daglig leder for Hovden Skisenter Asle Øystein Torset Skogstad, var sikker i sin sak da han snakket med fvn.no før rettssaken.

— På dette området har vi eksklusiv bruksrett, derfor er det vår rett å sette spillereglene for dem som vil operere der, sa han.

44.000 kroner

For tre uker siden fikk tre instruktører hos Skiservice avregistrert sine skikort fordi skisenteret mente Mosfjelds selskap ikke hadde rett til å drive opplæring. I retten krevde Skiservice at instruktørenes kort ble gjenåpnet.

— Når det gjelder de deaktiverte heiskortene for instruktørene, har de aktuelle personene full anledning til å bruke disse som privatpersoner dersom de underskriver en erklæring om ikke å drive næringsvirksomhet i anlegget, understreker retten.

Skiservice Hovden er dømt til å betale Hovden Skisenters saksomkostninger med 44.000 kroner.