KRISTIANSAND: Agder blir et av de viktigste områdene i landet for det konservative, kristne partiet.

— Nå jobber vi med å stille lister i begge Agderfylkene. Vi satser på å få en meget god førstekandidat begge steder, sier Terje Simonsen, som leder det nystartede partiet.

Det ble startet som en reaksjon på at KrFs landsmøte i fjor valgte å erstatte sin bekjennelsesparagraf. Partiet De Kristne jobber blant annet for å gjøre om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, de likestiller abort med aktiv dødshjelp og vil ha et langt sterkere forsvar av Israel enn det dagens partier står for.

Agderkandidat

I KrF er det svært lite populært at det nye partiet prøver å kapre deres medlemmer når de nå prøver å stille lister til stortingsvalget.

Sjansene er små for at de får representanter, men de kan ta stemmer fra KrF og det kan bli ødeleggende for begge partier

— Vi ser på dette som veldig uheldig. Vi får en splittelse mellom mennesker som vil jobbe for de kristne verdiene i Norge. Sjansene er små for at de får representanter, men de kan ta stemmer fra KrF og det kan bli ødeleggende for begge partier, sier Hans Fredrik Grøvan, leder i Vest-Agder KrF.

KrF har ved enkelte valg klart å kapre to kandidater i Vest-Agder. I slike tilfeller kan det være kun et par hundre stemmer som avgjør om partiet får sikret sitt mandat. Disse stemmene kan altså KrF gå glipp av hvis det kommer et nytt parti. Det samme kan skje når utjevningsmandat skal fordeles.

Det nye partiet kan derfor bli en alvorlig konkurrent om avgjørende stemmer, men Grøvan tror ikke de vil klare å rekruttere så mange medlemmer eller tillitsvalgte.

— Det er alltid en fare for at noen blir fristet, men jeg oppfatter samtidig at det er lite diskusjon om dette og at folk er skeptiske til å gå inn i et nytt part, sier Grøvan.

Uaktuelt

De Kristne har vært i kontakt med personer i Agder de mener kan være aktuelle kandidater, men vil foreløpig ikke si noe om hvem som vil havne på lista. De kommer til å lete både i kristne miljøer og i KrF.

— Vi vil sikre oss personer som står for det samme som oss. Om de er medlemmer i andre partier spiller mindre rolle for oss. Det er fritt fram å melde seg ut eller inn i et politisk parti om man vil det, sier Terje Simonsen.

Han er initiativtaker til partiet som ved siste kommunestyrevalg fikk to representanter i kommunestyret i Bømlo.

Partiet jobber nå på spreng for å få på plass lister i alle fylker og for å få til et helhetlig program. Men noen saker er altså klare, og Simonsen går blant annet hardt ut mot KrF som han mener nå åpner for at homofile får gifte seg.

Vi vil reversere ekteskapsloven som ble presset gjennom av den rødgrønne regjeringen uten at den engang ble utredet

— Vi er sterkt uenig i det og vil gjøre det til en av de viktigste sakene. Vi vil reversere ekteskapsloven som ble presset gjennom av den rødgrønne regjeringen uten at den engang ble utredet, sier Simonsen.

Partiet vil også gjøre forsvar av Israel til en viktig sak.

— Vi kommer til å bli en røst som taler Israels sak på Stortinget. Det er det eneste demokratiet i Midt Østen og det vil vi kjempe for, sier Simonsen.

- Har ikke noe for seg å bytte parti

Sigbjørn Horverak i Bygland har vært en av de mest sentrale i kampen mot bekjennelsesparagrafen. Men han kommer ikke til å bytte parti.

Det har ikke noe for seg. Det er dødsdømt og det vil svekke KrF

— Det har ikke noe for seg. Det er dødsdømt og det vil svekke KrF. Derfor velger jeg en annen strategi, og det er å kjempe internt i partiet mot "Dagrun-linja" som jeg velger å kalle den, sier Sigbjørn Horverak.

Han trekker fram to saker som han mener får velgere og medlemmer til å gå ut av partiet: landsmøtets vedtak om å fjerne bekjennelsesparagrafen og programkomiteens forslag om å tillate at de som ønsker det skal få vie homofile.

— Slike ting har sin virkning ut over landet. Det fører til at folk flykter fra partiet, sier Horverak.