KRISTIANSAND: — Dette er noe man kan beskrive med mange begreper, som grooming, bytte/salg av sex, utnytting og overgrep. Vi vet at ungdommer helt ned i 13-årsalderen bytter sex mot penger eller andre ting, sier Irene Sande i Sosiale og forebyggende tjenester (Sofot), som koordinerer det tverrfaglige samarbeidet mot ung prostitusjon i Kristiansand.

Torsdag ble det holdt et seminar på Samsen kulturhus hvor Kristiansand kommune og en rekke samarbeidspartnere ønsket å øke oppmerksomheten rundt ungdommer som bruker sex til å bytte til seg alt fra narkotika, penger, mobiltelefoner, kontantkort og røyk.

Gutter selger sex

Problemet gjelder for både gutter og jenter under 18 år, noen så unge som 13–14 år.

— Undersøkelsen Ung I Oslo sier at 1,4 prosent selger sex, og at det er flest gutter som svarer at de har solgt sex.En svensk undersøkelse sier det samme, sier Sande.

Ser man prosenttallet på landsbasis så betyr det at over 4000 ungdommer i alderen 15–19 bruker sex til å bytte til seg ulike goder.

Målet med seminaret er at ansatte på skoler, helsestasjoner, institusjoner, barnevern, politi og andre i førstelinjen nå får mer kunnskap om temaet, og blir bedre i stand til å fange opp ungdommene det gjelder og starte dialog.

Forbruket

En av dem er helsesøster ved Kristiansand Katedralskole Gimle, Imri Leer-Salvesen. Hun har hatt flere elever inne hos seg som åpner opp om at de bruker sex som byttemiddel.

— Jeg har flere ganger opplevd at unge jenter kommer inn og forteller at de selger sex. Jeg har taushetsplikt, men med deres godkjennelse prøver jeg ofte å få involvert foreldre, Abup og eventuelt barnevernet for å få dem ut av det. Er ungdommen over 18 år er det mer aktuelt med hjelp fra Sofot, sier hun.

Ifølge Leer-Salvesen er det flere faresignaler man kan se etter når man tror at ungdommen kan være involvert i salg av sex.

— Jeg ser på forbruket, som for eksempel om ungdommen plutselig dukker opp med en ny og dyr jakke. Det kan også være en ny seksualisert atferd, ordbruk, rus eller selvskading, sier hun.

— På bakgrunn av disse tegnene må man så begynne å stille spørsmål, men svarene avhenger av om personene har tillit til deg. Det er helt essensielt i førstelinjetjenesten, sier Leer-Salvesen.

- Hvorfor gjør de dette?

— Mange ungdommer tenker ikke langt fram. De gjør det for å få stoff, fordi de ønsker en tilhørighet eller trenger penger eller nye klær. Sårbar ungdom er ekstra utsatt, sier hun.

Klarer ikke hjelpe alle

I 2010 etablerte Kristiansand kommune og Sørlandet sykehus avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup), Agder politidistrikt og SMSO (Støttesenter mot seksuelle overgrep) en samarbeidsgruppe etter flere bekymringsmeldinger fra oppvekstsektoren. Mellom 15 og 20 ungdommer ble borte i perioder av skolehverdagen, og de kunne komme tilbake med for eksempel sigaretter, ny mobiltelefon eller nye klær.

— Vi har gjort tiltak opp mot de 15–20 ungdommene som bytter til seg goder mot sex, men det er ikke alle vi har klart å hjelpe. Dette er noe de gjør av ulike grunner, som behov for positiv bekreftelse fra en voksen, eller å få kjøpe ting de ellers ikke ville hatt råd til. Ting som er viktig for status her og nå. Det kan være tvang involvert, men som regel er det frivillig. De treffer også ofte den voksne personen over nettet, sier Sande.

Hun forteller at de ikke vet om problematikken har utviklet seg i løpet av de siste årene i Kristiansand, ettersom det aldri har blitt gjort en videre kartlegging av ung prostitusjon i kommunen.