UTVIKLER EIENDOMMEN: Eiendomsutvikler Erik Geelmuyden har gjort avtale med grunneier, og viser her hvordan blokka vil se ut fra Ole Bulls gate, bak dagens villaer. Til høyre står teknisk direktør Ragnar Evensen fra kommunen. Foto: Vegard Damsgaard
ANBEFALTE VEDTAK: Saksbehandler Mirza Lejlic redegjør, mens plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum holder paraplyen, under byutviklingsstyrets befaring i Oddernesveien 8. Foto: Vegard Damsgaard
OMSTRIDT PLAN: Eiendomsutvikler Erik Geelmuyden forklarer under befaringen med byutviklingsstyret i Oddernesveien 8, der det er planlagt to blokker med 19 leiligheter. Foto: Vegard Damsgaard
Befaring med byutviklingsstyret i Oddernesveien 8, der det er planlagt to blokker med 19 leiligheter. Mannen i liften viser hvor høyt bygget blir, i toppen av tredje etasje. Foto: Vegard Damsgaard
NABOPROTESTER: Nabo Line Eidsvig leder an under byutviklingsstyrets befaring i Oddernesveien 8, der det er planlagt to blokker med 19 leiligheter. Foto: Vegard Damsgaard
NABOPROTESTER: Naboene Line Eidsvig (nærmest) og Anne Marie Nordvik forklarer under byutviklingsstyrets befaring i Oddernesveien 8. Mannen i liften viser hvor høyt bygget blir, i toppen av tredje etasje. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Med knappest mulig margin (5-4) vedtok byutviklingsstyret at det kan bygges to blokker i tre etasjer, med totalt 19 leiligheter.

— Legg merke til området dere nå går gjennom. Dette er ikke blokkbebyggelse. Den nye bygningsmassen vil bryte med all annen arkitektur i området, appellerte nabo Line Eidsvig da politikerne torsdag befarte Oddernesveien 8. — Dette ruver mye mer enn dagens boliger, taket blir to meter høyere. Vår motstand går på kombinasjonen av høyde, volum og arkitektur. Det kunne vært fint med noe som kunne tilføre område noe positivt, poengterte Anne Marie Nordvik, som bor i nabohuset.

Sammen med andre beboere viste de til at den nye kommuneplanen sier at dette gamle villaområdet mellom Lovisenlund skole og Torridalsveien bør bevares i sin nåværende form.

- Fremmedelement

Det skulle vise seg at stemningen blant politikerne er delt på midten. KrF var slett ikke på linje med koalisjonspartnerne Høyre og Frp under den påfølgende debatten.

— Dette er et villaområde, vi føler blokkene blir et fremmedelement. Vi sier ikke nei, men bebyggelsen må tilpasse seg med tanke på arkitektur, uttrykk, størrelse og plassering, mente utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF), og høstet støtte fra Venstre og Miljøpartiet de Grønne.

På høyre fløy er man ikke like begeistret for å overprøve byens arkitekter, hva takform og byggeskikk angår. De viser til at Oddernesveien bare grenser til villaområdet, og blant annet består av rekkehus og Thilo Schoders karakteristiske, firkantede leilighetsbygg.

- Respekt for 2012-arkitektur

— Vi beveger oss nå lenger inn på et inkompetansefelt enn kompetansefelt i forhold til hva som er flott arkitektur, mente Odd Nordmo (H).

— Vi må ha respekt for hva som er 2012-arkitektur. I nybyggerstrøk kan det bli for mye funkis, men variert arkitektur har en verdi, la han til.

— En gang må vi gå inn for landing. Bygget er allerede redusert fra 26 til 19 boenheter, høyden er tatt ned. Jeg er lite komfortabel med at vi i byutviklingsstyret skal være arkitektdommere. Dette er en klassisk sak med hensyn til naboer på den ene siden, og behovet for byutvikling på den andre, fremførte Stian Storbukås (Frp), utvalgets nestleder.

- Riktig måte

Kommunens tekniske direktør, Ragnar Evensen, hadde innstilt på positivt vedtak i saken.

— Dette er riktig måte å bygge ut byen på, og det er heller ikke feil i forhold til slik Oddernesveien er i dag, argumenterte den arkitektutdannede toppbyråkraten.

Ap mente begge parter snakket godt for seg, men da høyden på blokka mot vest ble senket 0,7 meter, og øverste etasje trukket noe inn, valgte de å stemme sammen med de blå.

Bystyret gjør endelig vedtak i september.