KRISTIANSAND: – Det blir en flott skole for 450 elever, men som bygd er det svært få som jubler for denne løsningen. Dette er tap nummer to for Mosby. Først er det anbefalt at de mister skolen sin, dernest mister de et felles idrettsareal. For lokaliseringen som er valgt, vil det bety at store deler av dagens idrettsanlegg må tas i bruk til skolegård, sier Vegard Nilsen, leder av skolestyret på Torridal skole.

En prosjektgruppe har innstilt at den nye barneskolen i 2015 bør ligge ved siden av dagens ungdomsskole på Hommeren. Det mener styret ved skolen, skolens ledelse og velforeningene er en all deles dårlig idé. De vil kjempe for at skolen bygges på motsatt side av Setesdalsveien, der gamle Ytre Torridal skole ligger.

Flere ankepunkter

I kveld er lokaliseringen tema under et allmøte på Torridal skole.

Store deler av den gamle gressbanen på Hommeren må tas i bruk som skolegård for å tilfredsstille krav til uteareal for barneskolen.

Den gamle grusbanen er eneste treningsbane for fotballen ved is og snø om vinteren. Den forsvinner.

To sandvolleyballbaner og basketballbane må fjernes, eventuelt erstattes.

Klubbhuset og garderobeanlegget til Torridal IL må trolig rives. Det vil komme midt mellom dagens ungdomsskole og den nye barneskolen. Det er bygd på tippemidler og må erstattes.

Baner til skolegård

Vegard Nilsen mener to skoler så tett vil bli altfor trangt og uhensiktsmessig.

– Det er krav til at en barneskole skal ha 25 mål tomt, men barneskolen er lagt på et område som sammen med ungdomsskole, idrettshall og uteareal utgjør 15 mål. For å tilfredsstille utearealet må 11 mål av kunstgressbanen og 6 mål av gressbanen brukes til skolegård, forklarer styrelederen.

Dagens skoletomt på Mosby og Torridal (barnetrinnet på østsiden) er hver på 12 mål.

Skolestyret mener løsningen på østsiden er å rive samtlige bygninger – inkludert verneverdige Ytre Torridal skole, la den gamle gymsalen stå og bygge den nye barneskolen langs riksveien for å utnytte dagens tomt.

– Velges den løsningen vi mener er best – med ungdomsskolen på den ene siden av veien og barneskolen på den andre – vil skoletomten bli totalt 42 mål, og ikke 36. Barneskolen kan da bruke nordre del av idrettsanlegget til skolegård ved å benytte undergangen og alt idrettsareal kan bevares, mener Vegard Nilsen.

Leder av prosjektgruppa Grete Olsen i oppvekstdirektørens stab sier tomtevalget er på bakgrunn av en samlet vurdering.

Valgte beste tomt

– Vi har hatt en mulighetsstudie av alle de tre aktuelle tomtene. Den har vist at det går an å bygge ved siden av ungdomsskolen innenfor dagens regulering på Hommeren. Konsekvensen kan bli at dagens uteområde må erstattes, men det er noe vi vil komme tilbake til, sier hun.

– Hva vil dere med skoletomten gamle Ytre Torridal skole står på?

– Det gir mulighet for barnehage i Torridal, eventuelt kan tomten nyttiggjøres til noe annet. Boligtomter er en mulighet.

– Hva med klubbhuset?

– Det er ikke sikkert det blir revet. Det vil vi komme tilbake til, sier Olsen.

Den gamle gressbanen ønsker idrettsetaten å skifte ut med en ny kunstgressbane (11-er). Idrettssjef Terje Abrahamsen sier det uaktuelt å ta banen i bruk til skolegård.