KRISTIANSAND: I april gjennomførte Agder statsadvokatembete og Politidirektoratet tilsyn i arresten ved Kristiansand politistasjon. Konklusjonen viser at det er forhold som strider mot forskriften.

220 personer ble sittende over tillatt tid. Totalt ble 4026 personer plassert i arresten i løpet av året. Arrestanten som ble sittende lengst i fjor satt i arresten i tre dager, åtte timer og 51 minutter.

Prosentmessig ligger Agder politidistrikt noe under landsgjennomsnittet. I fjor ble 5,46 prosent av arrestantene sittende for lenge. Landssnittet er 7,27 prosent. Et politidistrikt lot 13,31 prosent av sine arrestanter sitte for lenge.

Fram til 1. april i år hadde 61 av 1143 arrestanter blitt sittende for lenge. Arrestanten som har blitt holdt lengst i arrestkjelleren ble sittende i fem dager, 15 timer og 17 minutter.

Det er den såkalte arrestforskriften som regulerer hvor lenge folk kan sitte i politiarresten. Reglene sier at innsatte skal overføres i løpet av to døgn etter pågripelsen, med mindre dette av praktiske grunner ikke er mulig.

– Tilsynet konstaterer at Agder politidistrikt har et betydelig antall arrestanter som sitter utover 48 timer i politiarrest. PO-loggen (politiets journal, red. anm.) gir imidlertid tilfredsstillende informasjon om hva som i det konkrete tilfellet er årsaken til oversitting og hvilke tiltak som er iverksatt for å unngå at oversitting skjer, skriver tilsynet i sin rapport.

De aller fleste tilfellene av at arrestanter sitter for lenge i arresten skyldes mangel på fengselsplasser.

Det lyktes ikke fvn.no å komme i kontakt med politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt fredag kveld.