UT PÅ TOKT: Oddleif Rønning i Wayback Kristiansand tok med gjester ut på et lite tokt på byfjorden i går. Han er glad for at innsatte og løslatte nå får et nytt tilbud hvor de kan knytte kontakter. FOTO: FRODE LINDBLOM

KRISTIANSAND: – Båten er et supplement i arbeidet vårt, sa kontaktperson i den private stiftelsen Wayback Kristiansand, Oddleif Rønning.

Båten stiftelsen har kjøpt med støtte fra lokale sponsorer er et tilbud for å hjelpe straffedømte tilbake til livet. Ifølge Rønning er tilbudet først og fremst for innsatte ved Solholmen overgangsbolig, personer som er motivert for en ny start.

– En kommer til et punkt der mange er møkk lei av å sitte inne og er motivert for å gjøre noe med sin egen situasjon. Fritiden er heller ikke lett for disse. Derfor er denne båten et viktig redskap i arbeidet vårt, og en måte å bli kjent med andre mennesker på. Det kan være en kontaktetablering, forteller Rønning.

Tidligere justisminister og leder av kriminalitetsforebyggende råd (Kråd) Odd Einar Dørum overvar seansen på Tangen i går.

– Dette er et positivt tiltak. At folk i fengsel får fotfeste, er viktig. Det handler om å gi dem et alternativ. Hva passer bedre enn at det er en båt når vi er på Sørlandet, sa Dørum.

Oddleif Rønning forteller at Wayback inngår kontrakter med innsatte og kaller dem medlemmer. Han sier det er helt åpent hvor mange straffedømte som vil bruke båten.

Til selve dåpen var varaordfører Mette Gundersen (Ap) invitert.

– Frøya er av norrøn mytologi – en fruktbarhetsgudinne, og Mette sa ja med en gang, introduserte Oddleif Rønning til stor latter.

Gundersen måtte ha to forsøk på å knerte champagneflaska. Hun rodde seg i land etter første mislykkede forsøk.

– Det henger sammen med at jeg er gammel bartender, og det knuser mitt hjerte å måtte knuse ei flaske, fleipet varaordføreren.