Leder for narkotikaseksjonen ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen. ARKIVFOTO.

KRISTIANSAND: — Mye tyder på at mange av hasjkundene er unge, altså i alderen 16 til 20 år. Det ser vi svært alvorlig på, sier Dag Tallaksen, leder av narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon. Selgerne er avslørt og har langt på vei tilstått omfattende omsetning av hasj.

PÅGREPET

I midten av desember i fjor ble en asylsøker (22) fra Irak med avslått søknad pågrepet i sin leilighet like ved Markensgate etter at politiet hadde observert stor trafikk av mennesker ut og inn. Til tross for at han verken har inntekt eller noen form for offentlig støtte, hadde han 18.000 kroner i kontanter og 86 gram hasj.

Han erkjente straffskyld og politiet mener hasjsalget var mannens eneste inntektskilde.

6. januar sjekker politiet irakerens bopel igjen. Der finner de 49 gram hasj gjemt i komfyren og tre personer klare til å røyke seg en joint.

TELEFON

BESLAG: En avbitertang til å brekke av hasjbiter, og en vekt til å veie med ble beslaglagt av politiet. FOTO: Politiet

— Kundene bestiller på telefon, og kommer enten på døra eller rett utenfor i Markensgate for å hente hasjen. Dette er så sentralt og åpenlyst at spredningsfaren for hasj er veldig stor, sier Tallaksen.

Rett over gata for Kristiansand politistasjon observerte narkopolitiet i lang tid stor trafikk, og satte i gang spaning 5. januar. Dermed ble en iraner (20) med lovlig opphold og en 27 år gammel mannlig asylsøker uten kjent opprinnelse tatt sammen seks andre.

TELEFONLISTE

— Også her var det unge kunder, de fleste uten kriminell bakgrunn, sier Tallaksen og forteller at etterforskningen viste at 27-åringen hadde en liste på mellom 50 og 100 kunder på mobiltelefonen, som kjøpte hasj av ham. Tallaksen mistenker skoleungdom ned til 16-års alderen bestiller hasj på telefon, og henter det i skoletiden.

27-åringen har erkjent at han sammen med en 20-åring i løpet av høsten/vinteren har solgt over 750 gram med hasj, i tillegg til 350 gram politiet beslagla hjemme hos ham. 27-åringen var trolig hovedmannen i omsetningssentralen og erkjente også eierskap til 10.000 kroner, samt bruk av kokain i leiligheten som 20-åringen leier.

ISFJELL

BESLAG: I tillegg til besittelse av disse 350 grammene med hasj, inrømte en 27 år gammel asylsøker å ha solgt 750 gram i løpet av høsten/vinteren i fjor. FOTO: Politiet

— Dette er nok bare toppen av isfjellet, sier Tallaksen bekymret.

Etterforskningen har avdekket at en halv kilo hasj lett omsettes på en dag eller to i Kristiansand, og Tallaksen er sikker på at langt flere enn disse som nå er tatt, selger hasj.

— For oss var det viktig å få slått ut disse to omsetningssentralene for hasj så sentralt i byen, for å redusere spredningsfaren, sier Tallaksen.