LYNGDAL: Fylkesmannen er kjent med at Korshamn Havbruk har startet arbeidet med å gjøre lokalitetene klare til lakseoppdrett og at en omgjøring vil innebære ulemper for bedriften. Vi mener likevel at fylkesmannen ikke kan lastes for at det har tatt så lang tid før omgjøringsbegjæringen ble sendt, skriver fylkesmann Ann-Kristin Olsen i et brev til Fiskeridirektoratet Region Sør i Bergen, ifølge Farsunds Avis.

Olsen mener saken er dårlig opplyst, og er meget kritisk til måten direktoratet har håndtert sin informasjonsplikt på. Det tok nemlig ti uker fra avgjørelsen om å tillate lakseoppdrett forelå, til fylkesmannen fikk beskjed.

Lyngdal kommune har ikke mottatt søknad fra Korhamn Havbruk om oppdrett av laks, og fylkesmannen skriver i sitt brev at konsekvensen av dette er at berørte parter ikke har fått anledning til å uttale seg. Det vises i brevet til at Mandalsvassdraget har status som nasjonalt laksevassdrag, i tillegg til at Lygna— og Audnavassdragene ligger innefor tre mil fra området det planlegges lakseoppdrett i.

— Fylkesmannen mener i tillegg at direktoratet har gjort mangelfull overveielse ved å legge for lite vekt på nasjonale føringer og miljøhensyn ved å gi tillatelse til oppdrett, skriver Olsen.

Det som skaper størst bekymring er faren for lakeselussmitte fra fisk som rømmer. I tillegg frykter fylkesmannen at rømt oppdrettslaks kan påvirke de genetiske egenskapene til den lokale laksestammen.

— Jeg blir skuffet over fylkesmannen og andre i denne saken. Folk bør sette seg inn i denne saken og de faktiske forholdene omkring lakselus, merder og alt annet før de uttaler seg, sier Åge Igland, daglig leder i Korshamn Havbruk, til Farsunds Avis.

Han tror ikke Fiskeridirektoratet vil gjøre om sitt vedtak. Anlegget i Grønsfjorden skal etter planen ha til sammen sju merder, og produsere 760 tonn laks i året.