LILLESAND: Ikea Sørlandet ønsker å selge øl og sider i butikken for svenske spesialiteter, men får nei fra administrasjonen i Lillesand kommune. De mener Ikea ikke oppfyller kravene i kommunens ruspolitiske handlingsplan. Handlingsplanen har som overordnet målsetting å redusere totalforbruket av alkohol.

Ikke dagligvarebutikk

Bevilling for å selge alkohol skal ifølge planen gis til salgssteder som fører dagligvarer. Men butikken på Ikea vurderes ikke til å være et slikt salgssted.

— En dagligvarebutikk forstås å være en butikk som dekker et ukentlig behov for dagligvarer til en gjennomsnittsfamilie, skriver formannskapssekretær Jorunn Lukashaugen.

— Den delen vi ønsker salget i, er i det som for oss er definert som en dagligvarebutikk med svenske spesialiteter. Kommunen står fritt til å vurdere dette etter hva slags krav de har, sier kommunikasjonssjef i Ikea, Camilla Lindemann.

Eget øl

Det er sitt eget øl Ikea ønsker å selge i butikken. Dette er to typer 0,33 liters flaskeøl med 4,7 volumprosent alkohol. Ett lyst øl og ett mørkt lagerøl.

— Konseptet svenske spesialiteter har vi hatt siden 2006. Ølet er blant de siste skuddene på stammen, og produktet ble utviklet for under et år siden. Det brygges og serveres i Sverige. Jeg vil tro det er prosesser i alle land der det ikke er implementert ennå. Vi ønsker et så likt sortiment over hele verden, slik at man møter de samme produktene uansett hvor man handler, sier Lindemann.

Testvarehus

Ølet skal, ifølge varehusets søknad, plasseres ved kassen. Det mener administrasjonen er uheldig. Fysiske skiller vil gi en bedre kontroll, heter det i saksfremlegget.

— Nå følger vi bare den politiske prosessen. Vi vil veldig gjerne gjøre de nødvendige tilpasningene som kreves av oss, sier kommunikasjonssjefen.

Varehuset i Sørlandsparken ble av møbelkjeden plukket ut som et av to testvarehus som vil selge ølet dersom de får tillatelse av kommunen. Det andre er Ikea på Furuset i Oslo. Oslo kommune har ennå ikke behandlet søknad om salgsbevilling.

— Utgangspunktet for at vi har valgt disse to varehusene, er at vi har medarbeidere der med erfaring fra restaurantdrift og med dokumentert kompetanse og salgserfaring når det gjelder øl, sier Lindemann.

Poiltikerne avgjør

Det er politikerne som til syvende og sist avgjør om Ikea skal få selge øl. Saken skal opp til politisk behandling i formannskapet onsdag denne uken.