SØGNE: Søgne kommune får 20 millioner kroner i den omstridte eiendomsskatten fra private.

Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti tar fra neste år bort én million kroner, ved å øke bunnfradraget fra 500.000 til 600.000 kroner. Tre år senere ønskes eiendomsskatten helt bort, fra 1. januar 2016. Det samme flertallet er for neste års budsjett enige om å låse gjelda på 550 millioner kroner, beholde kontantstøtten for toåringer samt skaffe ny, sentral tomt på Tangvall for Søgne Menighets planlagte nybygg.

Førjulspakke

Flertallsgruppen la fram sin budsjettenighet i formannskapet 21. november. Deres endelige forslag skal legges fram i nytt møte 5. desember, før budsjettet for 2013 endelig bankes gjennom i kommunestyret 20. desember.

Men i det skriftlige, felles budsjettforslaget fra budsjettkameratene, er altså planen klar for å fjerne eiendomsskatten.

— Målsettingen er at eiendomskatten skal opphøre fra 1. januar 2016. Vi ber administrasjonen lage budsjetter, med drift tilpasset opphør av eiendomsskatten fra den datoen, sier varaordfører, gruppeleder Helge Andresen i Søgne Høyre.

Fordi man ikke kan øke bunnfradraget særlig mer, uten å skape store ulikheter, og heller ikke har lov til å trappe ned disse skatteinntektene på annet vis, blir løsningen å kutte helt om tre år.

— Jeg tror løsningen må være at vi bygger opp fonds, og tilpasse driftsutgiftene til at eiendomsskatten skal bli borte, sier Andresen.

- Ikke sikkert

Selv om målsettingen er klar, heller gruppeleder Torfinn Kleivset i KrF kaldt vann i årene til Helge Andresen.

— Det er riktig at vi har blitt enige om noen punkter på budsjettet. Men det står at vi vil fjerne eiendomsskatten, ikke at vi skal . Det viktigste er at vi opprettholder dagens tjenestetilbud. Men vi ser muligheter i budsjettet. Søgne opparbeider fond, og skal nedbetale gjeld. Det finnes penger, og muligheter, hvis vi klarer å ha stramme budsjetter, sier Torfinn Kleivset.