Grimstad: — Slik det første året etter valget har utviklet seg, er min opplevelse at Kristiansand er mindre opptatt av å være storebror i regionen. Rollen som regional drivkraft kan ikke stå tom. Det er ikke så mange andre enn Kristiansand som kan ta den rollen, men Arendal/Grimstad kan i kraft av størrelse gå inn i en slik rolle, sier Hans Antonsen , som understreker at dette er høyttenking.

— Det politiske flertallet har som hovedsak å endre Kristiansand, ikke å ta en lederrolle i regionen. En ny, politisk konstellasjon i Kristiansand er opptatt av å sette farge på byen, sier Antonsen, som på landsmøte i Venstre påpekte at han mente Kristiansand var i ferd med å bli mørkeblå.

Innadvendt

— De sier ikke i Kristiansand "kom og bli med oss." Jeg føler kommunen har blitt mer innadvendt og er mer opptatt av indre anliggender enn å ta en lederrolle i regionen. Så opplever jeg at ordføreren i Kristiansand er mindre til stede i regionale fora enn vi har vært vant med, sier Anthonsen.

Grimstad er den eneste av Agders 30 kommuner som ikke er tilknyttet noe regionråd. De meldte seg ut av Østre Agder-samarbeidet i forrige periode. I et intervju med Fædrelandsvennen i september 2011 var Anthonsen klar på at Grimstad vurderte å søke om å bli med i Knutepunkt Sørlandet, samarbeidet rundt Kristiansandsregionen. Nå har han revurdert dette.

Mer åpne i øst

Arendal og Grimstad er sammenvokste kommuner. Antonsen peker på at de til sammen har rundt 65 000 innbyggere, ikke langt bak Kristiansands 84 000 innbyggere.

— Jeg oppfatter at Arendal, selv om de har samme politiske styre som Kristiansand, har en helt annen åpenhet. Arendal-ordfører Einar Halvorsen ønsker å bygge relasjoner til Grimstad.

Frustrasjon

— Agder trenger folk som tenker høyt. Vi er i en uverdig situasjon der enkeltkommuner sliter mot hverandre og tonen blir mer og mer desperat, sier Antonsen og viser til det som har skjedd etter at fire kommuner har søkt om fylkesbytte vestover. Han har også merket seg at frustrasjonen er stor innad i Knutepunkt Sørlandet-samarbeidet.

— Det vil neppe være bra for oss, slår han fast.

I en situasjon der ingen tar lederansvar i regionen, der kommuner ønsker å bytte fylker, og kommunene rundt Kristiansand er frustrerte på storebror, savner Antonsen et engasjement fra fylkeskommunene og de to Høyre-fylkesordførerne.

— De er helt stille. Vi ser ingen ting til dem, sier han.

— Det vil også være sunt for Østre Agder å få et medlem inn med et litt annet syn på ting. Med Grimstad i Østre Agder ville man ikke sendt hissige brev til Kommunaldepartementet der man truer med å ville flytte over til Telemark, sier Antonsen.

- Helt foreldet tankesett

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) forstår ikke kollega Hans Antonsen i Grimstads tanker om regionsamarbeid. - Jeg mener tankesettet er helt foreldet og irrelevant, sier Grundekjøn.

— Antonsen snakker om at jeg liker deg bedre enn den andre naboen. Slik blir helt feil for meg. Jeg tenker at det er helt naturlig for Grimstad å søke samarbeid i alle retninger. Det blir for snevert å se Arendal eller Kristiansand, mener Grundekjøn.

Grundekjøn mener det blir feil at politikere forsøker å detaljstyre samarbeidsgrenser og peker på at det er andre krefter i samfunnet som bør styre dette.

— Det blir en foreldet måte å se vår tids dynamikk på.

— Antonsen ønsker å gå sammen med Arendal for å ta en lederrolle i regionen. Han mener det er et åpent rom der?

— Hva betyr det å gå inn i et rom? Jeg mener det er dynamikk hele veien. Hvilke konkrete samarbeidsprosjekter har Kristiansand avvist eller torpedert? spør Grundekjøn.

— Vi samarbeidet for eksempel godt med Arendal. Jeg og Einar Halvorsen har en god dialog. Vi ringes og snakker sammen. Jeg stilte opp for ham rundt Kunnskapssenteret i Arendal, han stilte opp for meg rundt Gartnerløkka. Vi må la alle gode krefter virke, mener Grundekjøn.

- Hjertelig velkommen

Arendal-ordfører Einar Halvorsen (H) ønsker Grimstad hjertelig velkommen tilbake til Østre Agder-samarbeidet.

— Vi samarbeider allerede på en rekke områder som samhandlingsreformen, renovasjon og ikt, for å nevne noe. Vi har hatt respekt for at Grimstad har valgt å holde seg utenfor regionrådene, men det har ikke forhindret oss fra å ha et greit samarbeid. Hans Antonsen og jeg samarbeidet meget godt. Det er ingen fronter mellom Grimstad og Arendal, sier Halvorsen.

— Hans Antonsen ønsker at Arendal og Grimstad sammen skal ta en større regional rolle. Hva mener du om det?

— Jeg tror ikke jeg vil kommentere det, men jeg kan være så ærlig å si at jeg også savner Kristiansands tilstedeværelse i enkelte sammenhenger. Så er det viktig for meg å si at jeg har et godt forhold til Grundekjøn også. Arendal og Kristiansand har for eksempel berammet et felles formannskapsmøte rett over nyåret, sier Halvorsen.

- Hører sammen

Leder av Knutepunkt Sørlandet, Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H), synes det er entydig positivt at Grimstad velger Østre Agder-samarbeidet.

— Grimstad og Arendal hører naturlig sammen. Det er en felle bo- og arbeidsregion og vokser sammen. Det er kjempebra for regionen at de kan samarbeide tett, mener Thomassen.

Han kjenner seg ikke igjen i Antonsens vurdering av frustrasjon innad i knutepunkt-samarbeidet.

— Jeg opplever ikke den frustrasjonen i vår kommune, men det kan jo ha en sammenheng med at vi er i samme parti, sier Antonsen, som mener Grundekjøn stiller mange interessante spørsmål.