KRISTIANSAND: I perioden fra august 2004 til oktober 2009 fikk mannen utbetalt over en million i uføretrygd. I samme periode drev han en pub. I store deler av denne perioden sørget han heller ikke for tilstrekkelig regnskapsføring, og innlevering av pålagt dokumentasjon i sine selvangivelser. 66-åringen forsøkte også å få ut sosialstøtte fra Kristiansand kommune i mai 2010. Han opplyste at han var uten inntekt. En kontakt mellom kommunen og politiet avslørte at han hadde verdier for 1,5 millioner liggende hos politiet som beslag, og som var i ferd med å bli utlevert.

Mulig svart omsetning

Kristiansand tingrett har nylig behandlet straffesaken mot ham, og i dommen fremgår det sterke indikasjoner, men ingen bevis, om svart omsetning i puben. Bruttofortjenesten var påfallende lav på denne puben i forhold til andre. Det ble også funnet store kontaktbeløp gjemt i klesskap hjemme hos mannen under ransaking.

66-åringen som nå er dømt for bedrageriene, har både i avhør hos politiet og i retten forklart at han bare jobbet i to-tre timer hver dag for å sette sine sønner inn i driften. Denne forklaringen har retten funnet "lite troverdig". Stamkundene på puben har fortalt retten om en arbeidsdag fra morgen til kveld, og at de stusset over hans uførhet fordi han var så sprek og oppegående. Ifølge dommen forklarte den domfelte at han var mye på puben av sosiale årsaker fordi han ville komme seg ut og treffe folk.

Må tilbakebetale

Kristiansand tingrett har funnet det bevist at 66-åringen skal dømmes for bedrageri på over en million. Han må betale tilbake til NAV hele beløpet han har svindlet.

Han er også dømt for å ha forsøkt å svindle sosialkontoret i Kristiansand for sosialstøtte, til tross for at han hadde 1,5 millioner kroner i fondsandeler disponibelt.

Av fengselsstraffen på et år og fire måneder, har retten gjort 90 dager betinget med to års prøvetid.